Arhiva » Vesti » Dnevnik 12.07.2018

Na Javoru obeleženi herojski dani naše prošlosti

NOVA VAROŠ, IVANjICA: Polaganjem venaca na Kalipolju, danas na Petrovdan obeležene su 142. godine od Javorskog rata (1876-1877), u kome je Srbija u sukobu sa turskim snagama izgubila blizu 20.000 vojnika.

Dnevnik četvrtak, 12. jul 2018.  |  Tanjug

Vence su položili generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković, predstavnici Vojske Srbije, opština Ivanjica i Nova Varoš.

"Važno je da se okupljamo i da nas veže ljubav prema precima i njihovim velikim delima, ali da i ta okupljanja obeležavamo onim što je važno za sadašnjost i budućnost. Danas je takva prilika, kada na jedan veliki herojski dan naše prošlosti, otvaramo put koji će dodatno povezati opštine Ivanjicu i Novu Varoš, kao i južni deo Moravičkog i Zlatiborskog okruga”, rekao je Selaković, koji je danas otvorio i novoasfaltirani put preko sela Ljepojevića.

Prema njegovim rečima, svako je radio koliko je moga, znao i umeo, a zahvaljujući pre svega pokroviteljstvu Aleksandra Vučića i entuzijazmu Humanitarne organizacije Stara Raška, ovaj veliki jubilej iz naše prošlosti je oživeo.

Predsednik Ivanjice Zoran Lazović ističe da je ovo veliki dan jer se 142. godine Javorskog rata obeležava na najsvečaniji mogući način, otvaranjem trase koja je od velikog značaja lokalnog stanovništva.

Humanitarna organizacija Stara Raška iz Beograda pre 10 godina osnovala je na Javoru Sabor srpske omladine iz matice i rasejanja i malo je ko verovao da će jednoga dana ta manifestacija postati državna, ušavši pre tri godine u kalendar Vojske Srbije.

Predsednik UO Humanitarne organizacije „Stara Raška” Vojin Vučićević kaže da je ponosan na planove koje država ima prema ovom kraju.

"Svi treba da podržimo da planina Javor služi da omladina dođe i da se ovde okuplja, a na nama i na lokalnim samoupravama je da izgradimo potrebnu infrastrukturu i da napravimo jednu jedinstvenu turističku destinaciju. To je put i način da zadržimo narod", navodi Vučićević.

Izgubljeni Javorski rat bio je uvod u pobedu Srbije u Prvom balkanskom ratu 1912.


Objavljeno na sajtu dnevnik.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Otvoren put preko Ljepojevića

RTV četvrtak, 12. jul 2018.

©2019 Netmark d.o.o.