Arhiva » Vesti » Pravda 19.07.2018

Kurti opet o velikoj Albaniji - đurić: "Nije samo on"

Pravda četvrtak, 19. jul 2018.  |  Tanjug

Kako tvrdi Kurti, taj projekat (velika Albanija) nije u sukobu sa politikom EU, a do potpunog ujedinjenja predlaže da Albanija i tzv. Kosovo postanu federacija ili konfederacija.

"Nisam protiv EU, naprotiv, veliki sam pobornik EU i mislim da EU treba zaštititi. Verujem da je trajni mir drugo ime za Evropsku uniju, a mi u tom trajnom miru imamo antifašizam i države blagostanja, koje vode računa i o ekonomskom rastu i o socijalnoj pravdi", rekao je Kurti u emisiji "Suprotno" ART tv, prenosi prištinski portal Žurnal.

Lider Samoopredeljenja kaže da, iako projekat ujedinjenja Albanaca nailazi na prepreku u kosovskom ustavu i ne uživa podršku međunarodnih organizacija, smatra da postoji način kako bi se to moglo postići pre nego što "obe države" postanu članice EU.

"U prelaznom periodu bimo postali konferederacija ili federacija, ne bih bio protiv takvog rešenje, ali samo u prelaznoj fazi. Ako se integrišemo, a mi smo u tome iskreni i ozbbiljni u odnosu na dosadašnje inicijative, sve bi moglo da bude gotovo pre članstva u EU", rekao je Kurti.

Žurnal podseća da Kurti nedavno za albansku tv Top Čenel izjavio da mnogi Albanci u Albaniji žele da se tim povodom formira organizacija koja bi, prema njegovim rečima, trebalo da sprovede referendum o nacionalnom ujedinjenju i "pusti građane da o tome sami odluče".

O vim stavovima Kurtija, dana je upitan direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić koji kaže da bi, ako Kurti kaže da projekat "velike Albanije" nije u suprotnosti sa politikom EU, to trebalo da komentariše Brisel.

Što se Srbije tiče, tako nešto nije i neće biti moguće.

Potpuno je, kaže Đurić, siguran da to nije mišljenje samo Kurtija, već svih lidera svih separatističkih stranaka u Prištini, bez obzira da li su na vlasti ili u opoziciji, a da je samo stvar taktike da li žele to otvoreno, jasno i javno da kažu i kada žele da o tome govore.

"Uveren sam da većina njih tako nešto sanja, a da se nedovoljnim reakcijama i ćutanjem dela medjunarodne zajednice i medju gradjanima albanske nacionalnosti u južnoj pokrajini razvija uverenje da je tako nešto moguće. Ssto se Srbije tiče, tako nešto nije moguće i neće biti moguće", poručio je Đurić.

OVDE pogledajte kakvo li nam zlo sprema Amerika kada njihova ambasada radi ovakve stvari.

Izvor: Tanjug


Objavljeno na sajtu pravda.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2019 Netmark d.o.o.