Arhiva » Vesti » N1 Info 20.07.2018

Holandija i Turska obnavljaju diplomatske odnose

Holandija i Turska su objavile da ponovo uspostavljaju normalne diplomatske odnose.

N1 Info petak, 20. jul 2018.  |  Beta/AFP

"Tokom telefonskog razgovora, ministri (spoljnih poslova dve zemlje) su se saglasili da normalizuju diplomatske odnose Holandije i Turske", navedeno je u zajedničkoj izjavi koju je objavilo holandsko ministarstvo.

Odnosi dve zemlje su drastično zahladneli nakon što je avionu turskog šefa diplomatije Mevluta Čavušoglua u martu 2017. godine bilo zabranjeno da sleti u Holandiju.

Čavušoglu je trebalo da govori na skupu podrške predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu, koji je organizovala turska zajednica u Roterdamu, u okviru kampanje za referendum o ustavnim promenama.

Reagujući na zabranu, turska ministarka za porodicu je nekoliko sati kasnije kolima došla u Roterdam iz Nemačke.

Kada je zaustavljena nekoliko metara od konzulata izbili su neredi, a potom su je holandske vlasti sprovele nazad do granice sa Nemačkom.

Policija je rasterala oko hiljadu demonstranata.

Turska je zbog toga zahtevala izvinjenje holandskog premijera Marka Rutea i odbila da dozvoli povratak holandskog ambasadora, koji u to vreme nije bio u Turskoj.

U današnjoj zajedničkoj izjavi je navedeno da su Hag i Ankara saglasni da obnove normalne diplomatske odnose "na nivou ambasadora i u najkraćem roku".

"Dobro je da Turska i Holandija zajedno okreću novu stranu i obnavljaju odnose. Saradnja Holandije i Turske je ključna u brojnim važnim pitanjima, kao što su borba protiv Islamske države, rizik povratka boraca iz Sirije, ali i naše brige oko vladavine prava i stanje ljudskih prava u Turskoj", rekao je šef holandske diplomatije Stef Blok.


Objavljeno na sajtu rs.n1info.com »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Holandija Turska

©2019 Netmark d.o.o.