Arhiva » Vesti » Novi magazin 07.08.2018

Kurti i Kamberi: Da u korekciju granica bude uključena preševska dolina

Lider kosovskog pokreta "Samoopredeljenje" Aljbin Kurti izjavio je danas da će pitanje korekcija granica između Srbije i Kosova biti otvoreno u septembru u Briselu i da predlog nije prihvatljiv ako se odnosi samo na deo Preševske doline, a ne na cele opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa na jugu Srbije.

Novi magazin utorak, 7. avgust 2018.  |  Beta

Kako je objasnio Kurti, u pregovorima se mora poštovati volja 99 odsto Albanaca iz tih opština koji su glasali za pripajanje Kosovu 1. i 2. marta 1992. godine na referendumu koji Srbija ne priznaje.

"Termin korekcija granica koji koristi predsednik Kosova (Hašim) Tači je neadekvatan i opasan zato što taj termin može da se odnosi na neko pojedinačno selo, brdo ili mali prostor a ne na celu oblast opština Preševo, Bujanovac i Medveđa, koje moraju da se posmatraju zajedno a ne odvojene jedna od druge", navodi se u saopštenju Kurtija.

Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi je izjavio u Prištini da će doći do "ozbiljnih posledica" ukoliko cela preševska dolina ne bude uključena u proces korekcije granica.


Objavljeno na sajtu novimagazin.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari


©2019 Netmark d.o.o.