Arhiva » Vesti » RTS 13.08.2018

Sećanje na Srbe stradale u Goraždevcu

RTS ponedeljak, 13. avgust 2018.
RTS: Sećanje na Srbe stradale u Goraždevcu

Predstavnici crkve i Vlade Srbije podsetili su u Goraždevcu na nerasvetljen zločin.

"I posle toga, vi ste odlučili opet da ostanete ovde svoj na svome. Zašto? Zato što u vašim srcima postoji jedno dublje svedočanstvo od svedočanstva našega razuma, a koje govori da treba da bude ono što biti ne može, da je moguće da bude ono što razumu izgleda nemoguće", rekao je Ilarion, iguman manastira Draganac.

A Euleks je pre četiri godine obustavio istragu u slučaju ubistva dvoje i ranjavanja četvoro srpske dece u Goraždevcu. Tokom istrage, policija je saslušala 75 svedoka i pretresla 100 kuća.

Iz Unmika je 2001. godine obećano da će "prevrnuti svaki komad zemlje kako bi našli ubice". Nije pomogla ni nagrada od milion evra koju je Unmik ponudio.

"Danas se sećamo zločina koji je ostao bez kazne. Mislim da je jako važno da ničije dete više ne bude meta i da je zato još više važno da i međunarodne misije i lokalne institucije izvuku glave iz peska i ulože dodatne napore kako bi ovaj slučaj bio rešen", rekao je Damjan Jović, zamenik direktora Kancelarije za KiM.

Bol i tuga deceniju i po sastavni su deo života porodica Jovović i Dakić. I ostali Srbi u Goraždevcu, kažu, žive iščekujući pravdu.

Ratni sukob i napad na Bistrici prepolovio je broj Srba u tom selu. Do 1999. godine bilo ih je oko 2.000, a danas ih u Goraždevcu živi oko 800.

Godišnjica zločina obeležena i u Beogradu

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM je, u prisustvu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića i drugih zvaničnika, obeležilo 15 godina od zločina u Goraždevcu.

Porodice žrtava poručile su da žele da probude uspavanu pravdu za kosmetske žzrtve, i da nikada neće zaćutati zbog svih ubijenih i kidnapovanih, a Dačić da Srbija neće odustati od zahteva da svi odgovorni za zločine budu kažnjeni.

O gorkoj istini da su Srbi najveće žrtve etničkog čišćenja i genocida na ovim prostorima, kako kaže Dačić svedoči i Spomen soba "Kosmetske žrtve", gde je obeleženen ovaj tragični događaj.

"Ono što najviše boli jeste to što nijedan zlocin od svih ovih ovde, čini mi se, nije rasvetljen. Da niko nikada nije pronašao bilo kog zločinca koji je izvršio ove zlocine. Zato ove slike ovde opominju da to ne smemo da zaboravimo", rekao je Dačić koji se založio za nalaženje drugih prostorija za Udruženje koje bi bile adekvatnije i dostupnije javnosti.

Naglasio je da će Srbija i dalje insistirati na tome da svi odgovorni za zločine budu sankcionisani.

Slobodanka Krstić, majka dvojice sinova koji su kidnapovani na KiM, uručila je Dačiću zahvalnicu za pomoć porodicama i za borbu da za očuvanje celovitosti i integritet Srbije.

Povodom godišnjice od zločina oglasio se i ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je rekao da, uprkos obećanjima, pravda nije stigla u Goraždevac, "kao što nije stigla nigde gde su Srbi žrtve".

"Tamo gde Srbi nemaju svog sudiju i svog policajca, tamo gde drugi odlučuju o njima, tamo nema pravde za njih", izjavio je Vulin.

Dodao je da su streljana srpska deca na Bistrici strašna sramota međunarodne zajednice koja je preuzela odgovornost za život na Kosovu i Metohiji i poručio da Srbija neće zaboraviti svoju pobijenu decu i neće prestati da traži pravdu za njih.


Objavljeno na sajtu rts.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Vlada Srbije Euleks

©2019 Netmark d.o.o.