Kultura arhiva vesti 05.09.2018

Grupa Dimenzija: Kraj i početak

Arte 05.09.2018
Četvrtak 6. septembar u 19h. Galerija SKC Beograd. Izložba umetničke grupe Dimenzija: "Kraj i početak". Pitanje koje izložbom „Kraj i početak“, umetnici postavljaju sebi i publici jeste pitanje stvaralačke volje, tj. dilema o početku i… »

Koji srpski film će biti kandidat za Oskara?

B92 05.09.2018
Stručni odbor Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije (AFUN) saopštiće 7. septembra koji će film biti srpski kandidat za američku nagradu Oskar. Samo četiri filma ove godine ispunjavaju uslove, a to su dokumentarac "Druga strana svega" Mile… »

"Umri muški" menja naziv, ali ne i glumca

B92 05.09.2018
Nastavak flima "Umri muški" (Die Hard) podrazumeva glumu Brusa Vilisa u ulozi policajca baksuza Džona Meklejna i to kroz njegove dvadesete, ali i šezdesete godine. Umesto očekivanog naziva "Umri muški 6", zvaće se jednostavno "Meklejn" (McClane). U… »

Pola veka Bluberija na srpskom

Danas 05.09.2018
Pre tačno pola veka na današnji dan, 5. septembra 1968. godine, pojavile se se početne dve table stripa Fort Navaho, premijerno na (tada) srpskohrvatskom jeziku, u „beogradskom časopisu sa stripovima“, Kekecu. Bio je to prvi broj ovog lista za… »

Glumica Branka Veselinović uoči 100. rođendana: U životu sam, mislim, sasvim dobro prošla - Čitajte u Originalu

Nedeljnik 05.09.2018
Glumica Branka Veselinović će 16. septembra napuniti 100 godina. Šezdeset pet godina igrala je u teatru. I u stotoj godini života obilazi domove za nezbrinutu, bolesnu decu, za stare, iznemogle ljude i penzionere. Osim materijalne pomoći, obasipa ih… »

Izložba skulptura i unikatnih modnih detalja

Arte 05.09.2018
Na izložbi se po prvi put predstavlja unikatni asesoar Marije (Mićić) Marić, koji osim skulpturalnog, ujedno ima i upotrebnu vrednost. Kao takav, jedinstven i neponovljiv u svojoj formi, predstavlja izraz umetničke želje da spoji svakodnevni život… »

Koji film će biti srpski kandidat za Oskara: Samo četiri ostvarenja ispunjavaju uslove

Nedeljnik 05.09.2018
Stručni odbor AFUN-a prijavljene će filmove pregledati 5. i 6. septembra, a 7. septembra će na konferenciji za novinare saopštiti svoju odluku. Stručni odbor Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije (AFUN) saopštiće 7. septembra koji će film… »

U dubinama Gazivoda neprocenjiva riznica srpske kulture

Dnevnik 05.09.2018
BEOGRAD: Jezero Gazivode, osim što je od strateškog značaja za opstanak i razvoja Srba na Kosovu i Metohiji i jedna od ključnih tačaka u pregovorima Beograda i Prištine, predstavlja i neprocenjivu riznicu srpske kulturne i istorijske baštine , o… »

Zakazano šest književnih šetnji Beogradom

B92 05.09.2018
Posle jednogodišnje pauze nastavlja se program besplatnih književnih šetnji Beogradom. Ovogodišnji naziv je “Otkrivanje Beograda”, a hoda se tragom srpskih pisaca Sime Matavulja, Radoja Domanovića i Vaska Pope. Tokom šetnje govoriće se… »

Njena ćerka je živi kostur: Sindi Kraford šetala sa ćerkom i svi su u šoku zbog njenih bolesno mršavih nogu!

Kurir 05.09.2018
Naslednica jedne od najlepših žena sveta Sindi Kraford, Kaja Gerber, prošetala se ulicama, a prisutni su zurili u njene izuzetno mršave noge. Mlada Kaja Gerber se bavi modelingom, ali po mišljenju mnogih, zaista je premršava. Kurir.rs/Foto… »