Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 19.09.2018

Mej će upozoriti EU da ne zahteva neprihvatljivo

Slobodna Evropa 19.09.2018
Premijerka Velike Britanije Tereza Mej upozoriće Evropsku uniju da ne zahteva "neprihvatljivo" u pregovorima oko granica Severne Irske, prenosi BBC. Mej će svoje stanovište predstaviti drugim evropskim liderima na samitu u Salcburgu. Predsednik… »

Traži se preispitivanje financiranja Katoličke crkve u Hrvatskoj

Slobodna Evropa 19.09.2018
Hrvatska je prema podacima iz 2016. godina druga u Europskoj uniji po izdvajanjima za vjerske zajednice, odmah nakon Mađarske. Opozicija već dulje vrijeme traži reviziju Vatikanskih ugovora, po kojima je riješeno financiranje Katoličke crkve, ali i… »

Trump ponovo napao Sessionsa: Ja nemam državnog tužioca

Slobodna Evropa 19.09.2018
Američki predsjednik Donald Trump je obnovio napade na glavnog državnog tužioca SAD Jeffa Sessionsa rekavši: "Ja nemam državnog tužioca". Trump je u intervjuu za Hill.TV, objavljenom u srijedu, rekao da je "baš tužan zbog Jeffa Sessionsa" kojeg… »

U migranstkom centru u Bihaću došlo do incidenta

Slobodna Evropa 19.09.2018
U Đačkom domu u Bihaću došlo je do incidenta u srijedu ujutro između migranata i osiguranja Službe za poslove sa strancima koji obezbjeđuju dom. Povrijeđena je najmanje jedna osoba. Portparolka MUP-a, Unsko-sanskog kantona Snježana Galić… »

Prvi generalni štrajk u istoriji Crne Gore?

Slobodna Evropa 19.09.2018
Nakon što je postalo jasno da nema dogovora Ministarstva rada i socijalnog staranja i crnogorskih sindikata u vezi sa spornim izmjenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranja (PIO), pitanje je da li će u Crnoj Gori prvi put u istoriji biti… »

Dva muškarca povrijeđena u eksploziji mine u Hadžićima

Slobodna Evropa 19.09.2018
Dvije muške osobe povrijeđene su u eksploziji mine koja se dogodila u mjestu Kasetići na području općine Hadžići. Kako je za Klix.ba rekla glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite Majda Kovač, incident se dogodio oko 13 sati. Riječ je o… »

Vuk Ratković osuđen za ratni zločin u Višegradu

Slobodna Evropa 19.09.2018
Vuk Ratković osuđen je pred Sudom BIH na osam godina zatvora za ratni zločin. Proglašen je krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, odnosno da je od juna 1992. godine do kraja prve polovine mjeseca januara 1993. godine u Višegradu… »

UN i Save the Children: Još jedan milion djece u Jemenu na ivici gladi

Slobodna Evropa 19.09.2018
Save the Children upozorava na "gladovanje na do sada neviđenoj skali" u Jemenu, dok intenzivirani sukobi ometaju dostavljanje hrane humanitarnim organizacijama. Agencija Ujedinjenih nacija za hranu, Svjetski program hrane, takođe je u srijedu upozorila… »

Borba za pravo novinara da štite svoje izvore

Slobodna Evropa 19.09.2018
Europski sud za ljudska prava pozvao je ukrajinske vlasti da odustanu od zahtjeva za pristupom bilo kakvim podacima s mobilnog telefona istraživačke novinarke Ukrajinskog servisa Radija Slobodna Europa (RSE) Natalije Sedletske. Tužiteljstvo u sklopu… »

Uhapšen osumnjičeni za ubistvo boksera u Kragujevcu

Slobodna Evropa 19.09.2018
Kragujevčanin A. M. (22) uhapšen je noćas zbog sumnje da je u utorak uveče ubio boksera Radoša Josimovića u bašti restorana „Neptun“ u Kragujevcu. "Sumnja se da je A. M. noseći zaštitnu moto kacigu na glavi, u večernjim časovima iz vatrenog… »