Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 28.03.2019

Erdogan: Došlo vreme da se Aja Sofija preimenuje u džamiju

Slobodna Evropa 28.03.2019
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ponovio je da postoji mogućnost da bivšu crkvu Svete Sofije u Istanbulu, koja je trenutno muzej, preimenuje u džamiju. On je u emisiji televizije A Haber sinoć rekao da je "došlo vreme" da bivša bazilika… »

Opozicija dočekivala ministre ispred Skupštine Srbije

Slobodna Evropa 28.03.2019
Skupština Srbije počela je danas sednicu na kojoj članovi Vlade Srbije odgovaraju na pitanja poslanika, a pre početka nekoliko opozicionih poslanika dočekalo je ministre ispred Doma Narodne skupštine sa kojima su ušli u verbalni sukob. Poslanici… »

Vatromet kineskog uticaja na Balkanu

Slobodna Evropa 28.03.2019
Kada je nebo nad Sarajevom jedne noći prošlog meseca bilo osvetljeno u duginim bojama, lokalnim stanovnicima se moglo oprostiti ako su se pitali zašto. Malo njih je znalo da je reč o kineskoj Novoj godini. Ali za veliki vatromet i potonji… »

Šerbedžija: Narodi na Balkanu neće naučiti lekciju iz prošlosti

Slobodna Evropa 28.03.2019
Kazališni svijet je obilježio Svjetski dan kazališta 27. marta. Jedan od najvećih glumaca s prostora Zapadnog Balkana Rade Šerbedžija, koji je na "daskama što znače život" bio i Hamlet i Richard II. i kralj Lear, u intervjuu za Radio Slobodna… »

Vijeće sigurnosti UN-a odbacilo Trumpovu odluku o Golanu

Slobodna Evropa 28.03.2019
Vijeće sigurnosti UN-a u srijedu je većinom glasova odbacilo odluku Washingtona da prizna izraelski suverenitet nad okupiranom sirijskom Golanskom visoravni. Sirija je pozvala na vanredno zasjedanje vijeća nakon odluke američkog predsjednika Donalda… »

Zakharova: Rusija nikome ne prijeti

Slobodna Evropa 28.03.2019
Moskva je saopćila da dolazak ruskih vojnika u Venezuelu ne predstavlja prijetnju nikome. Prethodno je američki predsjednik Donald Trump pozvao Rusiju da povuče svoje jedinice iz te južnoameričke zemlje i upozorio kako su "sve opcije" otvorene… »

Raste broj poginulih u požaru nebodera u Daki

Slobodna Evropa 28.03.2019
Broj mrtvih u požaru u 22-katnom neboderu u bangladeškome glavnom gradu Daki u četvrtak porastao je na 19, ozlijeđeno je 70 ljudi, a u zgradi su još mnogi, rekli su dužnosnici. Oni koji su ostali zarobljeni izbezumljeno mašu s prozora i krova… »

Washington: Izricanje kazne Mariji Butini biće 26. aprila

Slobodna Evropa 28.03.2019
Američka sutkinja objavila je da će ruska državljanka Marija Butina biti osuđena u aprilu nakon što je priznala da se kao tajna agentica Kremlja pokušala infiltrirati u američke konzervativne političke grupe u vrijeme dolaska Donalda Trumpa na… »

Prvi protest 'Jedan od pet miliona' u Priboju

Slobodna Evropa 28.03.2019
Prvi protest „Jedan od pet miliona“ okupio je nekoliko stotina građana na Trgu Fapa u Novom Priboju koji su došli da izraze nezadovoljstvo lokalnom i republičkom vlašću. Okupljenima se prvo obratio Milan Kašerić, jedan od organizatora skupa… »

Šabić veruje da nije bio napad, MUP potvrđuje

Slobodna Evropa 28.03.2019
Nekadašnji poverenik za zaštitu informacija od javnog značaja Srbije Rodoljub Šabić, koji je sinoć oko 20 sati tvitovao fotografiju svog raskrvavljenog lica ispod desnog oka, jutros je objavio da ga je neko sapleo u Sremskoj ulici sa leđa i da… »