Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 28.03.2019

Autorska prava: Protiv tehnoloških giganata ili protiv slobode

Slobodna Evropa 28.03.2019
Novi propis o autorskim pravima na internetu koji je Evropski parlament usvojio trebalo bi da obuzda tehnološke gigante i stvaraocima vrati kontrolu nad njihovim sadržajem na internetu, pišu svetski mediji, ali se sa strahovima da će se ograničiti… »

Podrška ukidanju viza za Kosovo i u narednom mandatu EP

Slobodna Evropa 28.03.2019
Evropski parlament (EP) još jednom je glasao u korist vizne liberalizacije za Kosovo. U današnjem glasaju 331 poslanik bio je "za", 126 "protiv", dok je 12 bilo "suzdržano". Na ovaj korak se odlučila izveštač za vize u EP Tanja Fajon kako bi… »

Facebook će konačno blokirati bijele rasiste

Slobodna Evropa 28.03.2019
Kompanija Facebook je saopštila da će blokirati "pohvale, podršku i predstavljanje bijelih nacionalista i separatista" na Facebooku i Instagramu od sljedeće sedmice. Ovaj tehnološki gigant takođe je obećao da će poboljšati sposobnost… »

Dezinformisanje manjina?

Slobodna Evropa 28.03.2019
Nakon završene javne rasprave o nacrtu nove medijske strategije nacionalni saveti nacionalnih manjina, koji su i osnivači manjinskih medija o čijem budućem statusu se raspravlja, otvoreno su protiv većine predloženih rešenja za manjinsko… »

Stoltenberg na dužnosti glavnog tajnika NATO-a do 2022.

Slobodna Evropa 28.03.2019
Mandat glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga produžen je za još dvije godine, do jeseni 2022. godine, saopćila je danas Alijansa. Bivši norveški premijer preuzeo je funkciju glavnog tajnika u oktobru 2014. godine, a mandat mu je potom produžen… »

Plenković: Vlada ne može podržati restrukturiranje Uljanika

Slobodna Evropa 28.03.2019
Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da Vlada ne može podržati predloženo restrukturiranje pulskog Uljanika, u čijem je sastavu i brodogradilište "3. maj" u Rijeci, jer bi ono značilo veliko financijsko opterećenje državnog… »

BBC se ispričao Porošenku zbog 'netočnog' izvještaja

Slobodna Evropa 28.03.2019
BBC je objavio da pristaje na naknadu štete ukrajinskom predsjedniku Petru Porošenku zbog "netočnog" izvještaja prošle godine. "Ispričavamo se gospodinu Porošenku zbog bilo kakvih neugodnosti i pristali smo platiti mu naknadu štete i sudske… »

Johanes Han u Beogradu

Slobodna Evropa 28.03.2019
Evropski komesar za pregovore o proširenju i susedsku politiku Johanes Han je na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem insistirao na "napredovanju u oblasti demokratije i vladavine prava zarad dobrobiti društva i kretanja Srbije na… »

Han sa Vučićem o vladavini prava i dijalogu sa Prištinom

Slobodna Evropa 28.03.2019
Nevena Bogdanović Evropski komesar za pregovore o proširenju i susedsku politiku Johanes Han je na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu insistirao na "napredovanju u oblasti demokratije i vladavine prava zarad dobrobiti… »

Kosovo zabranilo igre na sreću

Slobodna Evropa 28.03.2019
Kosovo zatvara sve kockarnice i kazina. Tako je odlučila Skupština Kosova usvajanjem Zakona o zabrani igara na sreću ubrzanom procedurom, na vanrednoj sednici. Ovome su doprinela dva nedavna ubistva u kosovskim kazinima. Predsednik Skupštine Kadri… »