Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 28.03.2019

Britanski parlament u petak glasa o sporazumu o razlazu sa EU

Slobodna Evropa 28.03.2019
Britanski parlament glasaće u petak 29. marta ponovo o sporazumu o Bregzitu, ali samo o delu koji se odnosi na uslove razlaza, a ne i o političkoj deklaraciji o budućim odnosima Velike Britanije i EU. Poslanici će glasati o tekstu na 585 strana koji… »

Vesić: Beograd će uvesti red u sistem dodele subvencija za privatne vrtiće

Slobodna Evropa 28.03.2019
Skupština grada Beograda neće ukidati subvencije roditeljima koji svoju decu upisuju u privatne vrtiće, ali će u odnosu na dosadašnju praksu sama gradska uprava biti ta koja će sastavljati rang listu dece koja stiču pravo da od grada dobiju novac… »

Karadžić se žalio na konačnu presudu i kaznu doživotnog zatvora

Slobodna Evropa 28.03.2019
Bivši politički vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić u četvrtak se žalio na odluku UN-ova suda o preinačenju prvotne kazne četrdesetogodišnjeg zatvora u kaznu doživotnog zatvora za zločine počinjene u ratu u Bosni i Hercegovini. Suci MICT-a… »

Kremlj: SAD se ne trebaju miješati u odnose Moskve i Caracasa

Slobodna Evropa 28.03.2019
Kremlj je zatražio od američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji zahjteva od Rusije da napusti Venezuelu, da se ne miješa u tuđe poslove i dodao da su ruski stručnjaci u Caracasu u sklopu primjene sporazuma između Rusije i Venezuele. "Postoje… »

Predsednik Rumunije sazvao referendum o reformi pravosuđa

Slobodna Evropa 28.03.2019
Predsednik Rumunije Klaus Johanis izjavio je danas da će 26. maja biti organizovan referendum o spornim reformama pravosuđa koje sprovodi vlada. "Želim da organizujem referendum 26. maja jer više ne možemo ovako da nastavimo", rekao je Johanis… »

Vlada odbija restrukturiranje brodogradilišta, preostaje stečaj?

Slobodna Evropa 28.03.2019
Hrvatska Vlada ne želi da joj financijska izloženost u slučaju da mora garancijama pratiti restrukturiranje brodogradilišta "3. maj" u Rijeci i "Uljanik" u Puli ugrozi financijsku konsolidaciju, potvrđenu i nedavnim dizanjem kreditnog rejtinga… »

Gradonačelnici iz cijele BiH traže angažman države oko migranata

Slobodna Evropa 28.03.2019
Gradonačelnici nekoliko gradova iz oba bh. entiteta u Bihaću su danas pozvali nadležne državne institucije da se aktivnije uključe u rješavanje problema velikog broja migranata u BiH, najviše na području Bihaća. "Ovo je složen problem, za čije… »

Gdje je zapela istraga o kupovini diploma?

Slobodna Evropa 28.03.2019
Gotovo tri mjeseca otkako su novinari internet magazina Žurnal.info otkrili kako se za svega 17 dana i oko 1.250 eura može kupiti diploma o srednjoškolskoj prekvalifikaciji, rezultata istrage još nema. U Unsko-sanskom kantonu (USK), odakle je stigla… »

Islandska aviokompanija WOW Air prestala s radom

Slobodna Evropa 28.03.2019
Islandska niskobudžetna aviokompanija "Vau er" (WOW Air) saopštila je da prekida aktivnosti i otkazuje sve letove, a ta odluka će pogoditi hiljade putnika na dva kontinenta. "WOW Air prekida operacije. Svi letovi kompanije su otkazani. Pogođeni… »

Drugi najmoćniji političar Bugarske dao ostavku zbog skandala

Slobodna Evropa 28.03.2019
Zamjenik predsjedavajućeg bugarske vladajuće stranke GERB Tsvetan Tsvetanov povukao se iz državnog parlamenta zbog istrage o njegovoj ulozi u skandalu sa nekretninama koji je otkrio Bugarski servis Radija Slobodna Evropa (RSE). Tsvetanov je juče… »