Izvor: BBC News arhiva vesti 09.05.2019

Afera „državni udar" u Crnoj Gori: Po pet godina zatvora za lidere opozicije

BBC News 09.05.2019
Prvostepenom presudom Višeg suda u Podgorici određeno skoro 70 godina zatvora optuženima za pokušaj državnog udara u oktobru 2016. godine. Andrija Mandić i Milan Knežević treba da provedu po pet godina u zatvoru jer su se udružili u pokušaju da… »

Voditelj Deni Bejker dobio otkaz, jer je kraljevsku bebu nazvao šimpanzom

BBC News 09.05.2019
Radio voditelj BBC otpušten, jer je uz tvit o kraljevskoj bebi, postavio i fotografiju šimpanze u odelu. Voditelj BBC Deni Bejker (61) dobio je otkaz zbog neslana šale na Tviteru o novorođenoj bebi vojvode i vojvotkinje Saseksa. Nakon što je izbrisao… »

Imena za bebe: Večita dilema roditelja

BBC News 09.05.2019
Izbor imena za bebu je nekad baš „teška rabota“, a postoje i neka pravila koja treba ispoštovati. Davanje imena detetu velika je odluka čak i ako niste član britanske kraljevske porodice. Roditelji u Engleskoj i Velsu imaju rok od 42 dana od… »

Čega ima u vakuumu - kvantni eksperiment otkriva šta se krije u praznom prostoru

BBC News 09.05.2019
U svetu koji možemo da vidimo i osetimo je lako zamisliti vakuum, ali u kvantnoj fizici su pravila drugačija. Čak i kada u potpunosti uklonite materuju, nešto uvek ostane. Ali kako se to nešto meri? Zamislite da ste u ukletoj kući. Napuštenoj vili… »

Trgovinski rat: Tramp kaže da Kina ne poštuje dogovor

BBC News 09.05.2019
Peking se protivi povećanju taksa na robu, iako se odnosi između SAD i Kine zaoštravaju. Donald Tramp kaže da je Kina prekršila dogovor postignut u trgovinskim pregovorima, što će zaoštriti odnose Kine i SAD. Iz Pekinga navode da će, ukoliko SAD… »

Nemačka: Golub Šumaher prekoračio brzinu - kako ga kazniti

BBC News 09.05.2019
Ptica je ispred radara proletela brzinom koja nije dozvoljena, pa je pitanje kako joj naplatiti kaznu. Bilo je to obično, tiho popodne u Boholtu, gradu na zapadu Nemačke, kada je jedan golub odlučio da izigrava Šumahera i velikom brzinom proleti kroz… »

Dizni potvrdio: Stiže još Ratova zvezda, Marvela i Avatara

BBC News 09.05.2019
Četiri filma o Ratovima zvezda, osam Marvelovih, četiri Avatara i novi Indijana Džouns su u planu. Četiri filma o Ratovima zvezda, osam Marvelovih ostvarenja, četiri nastavka Avatara i novi film o Indijani Džonsu - sve će to u narednim godinama… »

Dan pobede: Kako je svet pobedio fašizam i dobio novu Evropu

BBC News 09.05.2019
I ovog 9. maja svet obeležava Dan pobede nad fašizmom - gde su tu zemlje regiona i živi li u njima i dalje antifašistički duh? Juraj Hrženjak ima 102 godine. Rođen je u Bjelovaru 10. marta 1917, u trenutku kada je svet i dalje bio preokupiran… »

Ovčarstvo: „Sajber pastir" Milorad živi u Austriji, a u selu Dobrnje uzgaja posebnu vrstu ovaca

BBC News 09.05.2019
Dok živi i radi u Salcburgu, preko video kamera prati svoje stado ovaca kod Petrovca na Mlavi. Od kako pamti za sebe, Milorad Milić - Mile iz Petrovca na Mlavi okružen je ovcama i jagnjadima. Pre četiri godine je otkrio jedinstven i inovativan način… »

Totenhemov san majske noći, Ajaksov brodolom i Poketinove suze radosnice

BBC News 09.05.2019
Londonski klub prvi put u istoriji igraće finale Lige šampiona. Navijači Totenhema oduševljeni partijom trostrukog strelca Lukasa Mure, a Ajaksovi u neverici zbog šokantne završnice. Svetska fudbalska javnost nije stigla ni da se „oporavi" od… »