Ekonomija arhiva vesti 16.05.2019

Huawei u središtu konflikta SAD i Kine

Slobodna Evropa 16.05.2019
Američki predsjednik Donald Trump je proglasio vanredno stanje, da bi, kako je obrazloženo, zaštitio američku telekomunikacionu mrežu od "stranih neprijatelja". U izvršnoj uredbi, objavljenoj kasno u srijedu, nije imenovana niti jedna kompanija, ali… »

Novi investicioni ciklus: U infrastrukturne projekte biće uloženo više od osam milijardi evra

B92 16.05.2019
Beograd -- Srbija ove godine počinje novi investicioni ciklus za infrastrukturne projekte, čija je vrednost veća od osam milijardi evra. On obuhvata vazdušni, vodni i železnički saobraćaj. Radi se o ulaganjima u autoput Koridora 11 Preljina -… »

Brnabić sa misijom MMF-a: Procena rasta ovogodišnjeg BDP-a ostaje 3,5 odsto

Danas 16.05.2019
Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa šefom misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Janom Kesom Martejnom o sprovođenju i efektima aktuelnog savetodavnog programa koji Srbija ima sa tom finansijskom organizacijom. Na sastanku su… »

EU kaznila banke zbog kartela u trgovini devizama

Slobodna Evropa 16.05.2019
Regulatorno telo Evropske unije kaznilo je pet banaka sa 1,1 milijardom evra zbog dogovaranja oko devizne trgovine. Evropska komisija saopštila je danas da su istražitelji ustanovili da su neki zaposleni u bankama zaduženi za trgovinu sa 11 valuta… »

Mali: Srbija je šampion u ekonomskim reformama

Beta 16.05.2019
Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je danas, tokom dvodnevne posete Briselu, da je Srbija "šampion u ekonomskim reformama", sa stopom rasta 4,3 odsto, koja je najveća u poslednjih deset godina. Mali se sastao sa komesarom Evropske unije (EU)… »

Er Srbijom iz Niša za 48 evra: Počinje prodaja karata za 12 novih linija

Blic 16.05.2019
Avio-kompanija Er Srbija će od 17. maja početi prodaju karata za 12 linija od javnog interesa iz Niša. Povratna karta može da se kupi po ceni počev od 48 evra. Kako se navodi u saopštenju te kompanije, prvi letovi na novim linijama kreću od 15… »

Raiffeisen banka "bacila oko" na Komercijalnu, ali...

Kamatica 16.05.2019
"Ako cena odgovara bili bi spremni, u zemljama u kojima smo dobrodošli, da preuzmemo banke", naglasio je Štrobel u izjavi nemačkom dnevniku "Handelsblat". Prema njegovim rečima, problem su previsoke procene, kao i pitanje da li je RBI, kao strana… »

Plazma po deveti put dobila zlatnu plaketu za omiljeni brend

Danas 16.05.2019
U okviru tradicionalne akcije ,,Moj izbor’’ brend Plazma je, od strane potrošača Srbije, dobila Zlatnu plaketu za najomiljeniji domaći proizvod. Plazma je i ove godine izabrana za najomiljeniji domaći proizvod i brend kome potrošači u Srbiji… »

Transparentnost Srbija: Ugovaranje državnih zajmova mimo Zakona o javnim nabavkama

Beta 16.05.2019
Transparentnost Srbija (TS) je danas ukazala da osam sporazuma o zajmovima, koje Skupština Srbije razmatra na aktuelnoj sednici, isključuju primenu Zakona o javnim nabavkama. "Praksa direktnog ugovaranja najvrednijih javnih radova kroz medjudržavne… »

Kruševac, Užice i opštine Paraćin i Vrbas u trci za Evropsku energetsku nagradu

Beta 16.05.2019
Predstavnici lokalnih samouprava u Kruševcu, Užicu, Paraćinu i Vrbasu potpisale su danas u Beogradu ugovor o pridruživanju Asocijaciji Evropske energetske nagrade (EEA) za stalno unapredjenje praktičnih energetskih i klimatskih politika. Ugovor je… »