MMF zatvara kancelariju u Atini, završio posao pomoći Grčkoj

Beta 08.01.2020

Međunarodni monetarni fond (MMF) zatvoriće kancelariju u Atini u narednim mesecima, deceniju pošto se pridružio ogromnom programu spasavanja koji je sprečio bankrot Grčke, izjavio je prošle noći grčki premijer.

Kirijakos Micotakis je rekao da će Grčka nastaviti saradnju sa MMF-om, ali "kao zemlja koja je izašla iz okvira strogog nadzora MMF-a".

Planirano zatvaranje predstavništva MMF-a se smatra simboličnom potvrdom povratka Grčke u finansijsku respektabilnost.

Micotakis je to izjavio posle noćašnjeg sastanka u Vašingtonu s novom direktorkom MMF-a, Kristalinom Georgievom.

Grčka je od svojih partnera u evrozoni i MMF-a od 2010. godine tražila tri paketa pomoći. To je postalo neophodno pošto ta zemlja više nije mogla da se zadužuje na međunarodnim tržištima novca, jer se otkrilo da je godinama skrivala ključne finansijske podatke.

Programi pomoći su se završili avgusta 2018. godine, kada se Grčka vratila na tržište posle bolnih osmogodišnjih nastojanja da popravi svoje finansije, ali pomoć u novcu joj je stigla uz stroge uslove.

Tokom perioda pomaganja finansijama Grčke je došlo do snažnog porasta nezaposlenosti, dok su primanja građana više puta smanjivana, a porezi povećani.

Atina je i dalje pod nadzorom poverilaca.

Prošle godine Grčka je prevremeno otplatila neke od svojih kredita MMF-u, a Vlada kaže da će naredni deo kredita biti vraćen MMF-u početkom ove godine.

(Beta, 01.08.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »