Falkoni i Šib o nemačko-francuskom partnerstvu povodom godišnjice Ahenskog sporazuma

Beta 22.01.2020

Ambasadori Nemačke i Francuske, Tomas Šib i Žan-Luj Falkoni su povodom prve godišnjice Ahenskog sporazuma istakli doprinos nemačko-francuskog partnerstva evropskom projektu.Danas se obeležava godišnjica Jelisejskog sporazuma i prva godišnjica potpisivanja sporazuma u Ahenu o jačanju francusko-nemačkih odnosa. Šarl De Gol i Konrad Adenauer potpisali su 22. januara 1963. Jelisejski ugovor koji je označio istorijsko pomirenje dve zemlje posle Drugog svetskog rata. Ugovor u Ahenu, proširen Jelisejski sporazum, potpisali su francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel.

"Jelisejski sporazum je sredstvo ostvarenja volje, volje Konrada Adenauera i Šarla De Gola da izvuku pouku iz jedne tragične prošlisti da bi zajedno izgradili budućnost. Ta volja na najvišem nivou je ono što je važno", rekao je Falkoni gostujući na RTS-u.

Šib je rekao da je u Nemačkoj taj sporazum temelj nemačko-francuskog partnerstva i prijateljstva.

"Sporazum je veliki uspeh jer je reč o partnerstvu koje je otvoreno od početka i koje je služilo unapređenju evropskog projekta", naveo je ambasador Nemačke.

Potpisivanjem Ahenskog sporazuma ažuriran je Jelisejski sporazum, dodao je Falkoni, uz ocenu da su Francuska i Nemačka dve zemlje u službi Evrope i u službi velikih izazova današnjeg sveta.

Ambasadori su istakli značaj "nemačko-francuskog motora" u okviru Evrope.

Falkoni je rekao da je puno velikih ideja bile pokrenuto, uz Evropsku komisiju, na inicijativu Francuske i Nemačke, dok je Šib rekao da je "nemačko-francuski motor važan da se uhvatimo u koštac sa izazovima" Evropske unije.

Šib je dodao da tradicionalno Nemačka i Francuska imaju različite pozicije u krugu EU ali da su uvek u stanju da se dogovore oko zajedničkog pristupa.

On je rekao da se situacija između Nemačke i Francuske posle Drugog svetskog rata razlikuje od situacije u regionu Zapadnog Balkana danas.

"Za ono sto smo mi tada postigli bile se potrebne velika politička hrabrost i volja", rekao je on, navodeći da je važno da se saradnja i pomirenje odvijaju u narodu, ali i da za to postoji politički okvir.

(Beta, 01.22.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »