BBC vesti na srpskom

Poginuo Kobi Brajant - košarkaški svet se oprostio od „Crne Mambe"

Košarkaši širom sveta - od NBA do ljubitelja košarke koji gađaju na koš u „školskom“ opraštali od jednog od najboljih igrača na svetu.

BBC News 27.01.2020
Kobe Bryant
Getty Images
Vest da je u helikopterskoj nesreći poginuo jedan od najboljih košarkaša svih vremena za samo nekoliko minuta promenila je raspoloženja građana širom sveta

Sve je bilo tako uobičajeno - dosadna nedelja se vukla, neki su igrali vaterpolo, neki rukomet, a većina je odbrojavala koliko vremena ima do odlaska na posao ujutru.

Ali onda se sve okrenulo... Poginuo je Kobi Brajant.

Vest da je u helikopterskoj nesreći poginuo jedan od najboljih košarkaša svih vremena za samo nekoliko minuta promenila je raspoloženja građana širom sveta.

Mnogi su mahnito rifrešovali društvene mreže u nadi da će vest biti lažna, ovog puta to nije bio slučaj.

Teška noć za ljubitelje košarke i košarkaše iz čitavog sveta, koji su se satima opraštali od Crne Mambe.

„Ostavljam košarku", napisao je kratko Pol Džordž, zvezda Los Anđeles Klipersa.

„Košarkaški otac"

Jedan od najboljih srpskih košarkaša Bogdan Bogdanović više puta je isticao da se kao mlad dostao ugledao na Brajanta.

Bogdanović, as Sakramento Kingsa, oglasio se na Tviteru emotivnom porukom.

„Izgubio sam košarkaškog oca, niko nije više uticao na mene i moju igru od tebe... Tako tužno i tako tragično", napisao je Bogdan.

Brajant je čitavu karijeru proveo u Los Anđeles Lejkersima, čineći čuveni tandem sa Šakilom O'Nilom.

Poznato je da se njih dvojica lično nisu baš najbolje slagali, ali su bili dobar tandem, pa je bilo i trofeja.

„Ne postoje reči kojima mogu da opišem bol kroz koji prolazim sa ovom tragedijom gubitka moje nećake Điđi i brata Kobija. Volim vas i nedostajaćete. Moje saučešće porodici Brajant i porodicama ostalih putnika u letelici. Nije mi dobro trenutno", napisao je Šek.

Ubrzo nakon vesti o Brajantovoj smrti mediji su preneli da je sa njim u helikopteru bila i njegova ćerka Điđi, što su kasnije potvrdili i zvaničnici NBA lige.


„Veliki mentor i prijatelj"

I srpskog tenisera Novaka Đokovića potresla je vest o smrti Kobija Brajanta i njegove ćerke Đijane.

Na društvenim mrežama se oprostio od „velikog mentora i prijatelja" i izjavio saučešće porodici Brajant i svim porodicama pogođenih ovom tragedijom.

„Hvala što si bio tu za mene i što si inspirisao ceo svet. Hvala što si nam pokazao kako da se takmičimo i poštujemo sport. Hvala na najvećoj zaostavštini koju si nam ostavio. Nikad neću zaboraviti tvoj osmeh koji je širio pozitivnu energiju gde god si se pojavljivao. Tvoja ćerka i ti bićete zauvek u našim srcima", napisao je Đoković.

On je prošlog petka gostujući na TV kanal ESPN opisao Brajanta kao prijatelja i mentora koji mu je pomogao u teškom periodu.


Mladi

Na društvenim mrežama oglasili su se NBA zvezde iz čitavog regiona - svi oni su odrastali u Kobijevo vreme i svima je Crna Mamba bila uzor.

„Ovo ne može da bude tačno", istakao je Luka Dončić, Slovenac iz Dalas Maveriksa i jedan od najboljih košarkaša današnjice.

A slično je reagovao i košarkaš Bosne i Hercegovine i Portlanda Jusuf Nurkić.

„Molitve za porodicu Brajant! Ne mogu ni da zamislim kroz šta sada prolaze... Počivajte u miru Kobi i Điđi", istakao je crnogorski reprenzetativac Nikola Vučević, as Orlando Medžika.

Na Tviteru se oglasio i Kamerunac Džoel Embid, koji nastupa za Filadelfija Seventisikserse. Embid je poznat po tome da je košarku počeo da trenira prilično kasno - sa 15 godina.

„Čoveče ne znam uopšte odakle da počnem... Počeo sam da igram košarku zbog Kobija nakon što sam gledao finale 2010. godine. Nikada pre toga nisam gledao košarku i to finale je bio ključni trenutak mog života. Želeo sam da budem kao Kobi. Neverovatno sam tužan sada", istakao je on.

Legende

Od Brajanta su se oprostile i brojne nekadašnje NBA zvezde... Sve legenda do legende.

Reakciju Dvejna Vejda nije potrebno prevoditi - sve je jasno.

„Šokiran sam. Rečima nije moguće opisati. Jednostavno neverovatno tužan i tragičan dan", napisao je čuveni Buls, Skoti Pipen.

„Šokiran sam ovim vestima. Bio si prava legenda i prijatelj. Počivaj u miru Kobi, moje misli i molitve su sa njegovom ženom i decom", napisao je Toni Parker.

„Šokiran sam što sam ču vesti o smrti mog prijatelja Kobija Brajanta. Mislima sam sa njegovom ženom Vanesom, decom i Lejkers porodicom", dodao je Denis Rodman.

„Užasnut sam... Moj veliki brat... Ne mogu, jednostavno ne mogu da verujem", istakao je Španac Pau Gasol, koji je sa Brajantom osvojio dve titule.

„Nedostajaćeš nam, brate. Moje misli su sa porodicom Brajant u ovom teškom trenutku. Počivaj u miru", naveo je Džejson Kid.

Večiti rivali

Od Brajanta su se oprostili i brojni bivši i sadašnji igrači Zvezde i Partizana. Evo šta je napisao crno-beli Vil Hečer.

„Stomak me boli sada", napisao je nekadašnji košarkaš Crvene zvezde Markus Vilijams, dok je Čarls Dženkins dodao da „nema šanse.

A bivši kapiten crveno-belih Luka Mitrović je samo okačio onaj čuveni trenutak u kojem je Kobi pokazao koliko je hladnokrvan.

Na kraju je možda najvažniju poruku poslao bivši igrač Partizana Danilo Anđušić.

„Samo budite zahvalni zbog svega što imate. Živite i osećajte svaki trenutak života. Nikada nećete znati šta sutra donosi... Uživajte sa porodicom i voljenima i cenite svaki trenutak sa njima. Ovo s**nje me je pogodilo kao da je neko moj. Počivaj u miru legendo", napisao je on.

Doduše, nije samo on te noći rekao jednu veliku istinu...

Ovaj tviteraš nije čuveni košarkaš, ali je rekao ono što je opšte poznato.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 01.27.2020)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Sport, najnovije vesti »