Aleksić: Državni revizor prećutao kako je Telekom bacio pola milijarde evra

Beta 28.01.2020

Potpredsednik Narodne stranke i narodni poslanik Miroslav Aleksić pozvao je danas tužilaštvo da "ispita ulogu" državnog revizora Duška Pejovića u transakcijama kojima je Telekom Srbija iz državnog budžeta za 500 miliona evra kupio nekoliko kablovskih operatera po višestruko većim cenama, kao i ulogu Nadzornog odbora Telekoma koji je odobrio te akvizicije.

"Telekom je kupio firmu ’Kopernikus technology’ za 195 miliona evra, iako je ta firma vredela svega 10 miliona evra, jer je imala imovinu od 40 miliona evra, ali i dugove od 30 miliona evra. ’Radijus vektor’ je kupljen za 110 miliona evra, a vredeo je tek 4,5 miliona, jer je imovina tog preduzeća vredela 14 miliona, ali i dugove od 9,5 miliona", rekao je Aleksić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Aleksić je naveo da je Telekom firmu "Av.com" platio 12 miliona evra, uprkos tome što je vredela samo 800.000 evra, pošto je imala imovinu od 1,3 miliona i obaveze od 500.000 evra, i dodao da je Telekom kupio i firme "BPP ING" iz Grocke, "Telemark" iz Čačka, "EXE net" iz Niša, "Meteor SAT TV" iz Užica i druge, i da je za sve akvizicije plaćeno pola milijarde evra.

"Reč je o neviđenoj pljački građana i kriminalu. Kako je moguće da državni revizor u svom izveštaju o reviziji akvizicije nije uočio ovolike nelogičnosti i razlike u plaćenoj ceni i vrednosti firmi koje je Telekom kupio? Očigledno je da je revizor u službi predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da je imao zadatak da zamaskira krađu. Kako je moguće da je Nadzorni odbor Telekoma odobrio te akvizicije? To bi trebalo tužilaštvo trebalo da ispita", rekao je Aleksić.

Aleksić je podsetio da je bivši vlasnik "Kopernikusa" Srđan Milovanović, pošto je dobio 195 miliona evra, kupio televizije sa nacionalnim frekvencijama Prva i O2 za 180 miliona evra.

"Kako je moguće da su Nadzorni odbor Telekoma i revizor prevideli da je po izveštajima o poslovanju Kopernikusa i APR-a, poslovanje te firme bilo sve lošije iz godine u godinu? Pozivam premijerku Anu Brnabić da odgovori koje je ministarstvo bilo nadležno da kontroliše akviziciju kojom je Telekom u državnom vlasništvu kupio preduzeća i 19 puta skuplje od realne vrednosti njihovog kapitala", rekao je Aleksić.

Aleksić je podsetio da je PKB sa imovinom od 17.000 hektara prodat za 105 miliona evra, a da je Telekom firmu "Radijus vektor" platio 110 miliona.

"Cilj cele operacije je da se kupovinom kablovskih operatera i televizija sa nacionalnom frekvencijom ukine mogućnost da građani čuju one koji kritikuju vlast", rekao je Aleksić, i dodao da to pokazuje i poslednji sukob Telekoma i Junajted medije, u okviru koje posluje i televizija N1.

(Beta, 01.28.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »