Sednica Parlamenta Kosova o taksama završena bez odluke

Beta 02.03.2020

Bez odluke i rezolucije okončana je večeras sednica Parlamenta Kosova održana na zahtev opozicije povodom najave premijera Aljbina Kurtija o ukidanju takse od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

U diskusiji koja je trajala skoro deset sati, čuli su se različiti suprotstavljeni stavovi o neophodnosti ukidanja takse na čemu su insistirali predstavnici vladajuće koalicije i dela opozicije - DPK i ANK, i, s druge strane, zahteva da se taksa ne ukida - pre svega poslanika Alijanse za budućnost Kosova.

Na kraju diskusije šef poslaničke grupe ABK Daut Haradinaj je u ime predlagača rekao da bi ipak trebalo predložiti neku rezoluciju o tome, ali je ocenio da je "jasno da za to nema raspoloženja".

Ocenio je i da Vlada Kosova "nema ozbiljnu nameru" da uvede "princip reciprociteta" u odnose sa Srbijom.

"Taksa će koštati glave i ovu kao i prethodnu Vladu", procenio je on i dodao da je taksa bila povezana s uslovima za priznanje Kosova od strane Srbije.

Tokom sednice u diskusiji poslanika Samoopredeljenja i DSK je bilo nesaglasnosti o ukidanju takse: DSK je tražio bezuslovno ukidanje takse, a poslanici Samoopredeljenja su podržali stavove premijera Kurtija da se ukidanje takse bude postepeno.

(Beta, 03.02.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »