Gojković:Ako Skupština ne može da se sastane, Vlada može propisati mere odstupanja od ljudskih prava

Beta 23.03.2020

Predsednica Skupštine Srbije, Maja Gojković, saopštila je danas da Ustav predviđa da kada Skupština nije u mogućnosti da se sastane, mere kojima se odstupa od ljudskih i manjinskih prava može propisati Vlada, uredbom, uz supotpis predsednika Republike.

Povodom zahteva osmoro poslanika za održavanje skupštinske sednice na kojoj bi se razmotrilo, kako su ocenili, protivustavno uvedeno vanredno stanje, predsednica parlamenta je navela da je vanredno stanje uvedeno jer širenje korona virusa na teritoriji Srbije predstavlja "javnu opasnost koja ugrožava opstanak države i njenih građana".

"Imajući u vidu postojeću epidemiološku situaciju i preporuku da se ne sazivaju i ne održavaju skupovi više od pedeset ljudi, predložila sam da odluku o vanrednom stanju u skladu s Članom 200. stav 5. Ustava Srbije donesu zajedno predsednik Republike, predsednik Narodne skupštine i predsednik Vlade", navela je Gojković, preneo je njen kabinet.

Podsetila je da Član 200. stav 8. Ustava precizira da, kada odluku o vanrednom stanju nije donela Narodna skupština, Narodna skupština je potvrđuje u roku od 48 sati od njenog donošenja, odnosno čim bude u mogućnosti da se sastane.

"Ako Narodna skupština ne potvrdi tu odluku, odluka prestaje da važi završetkom prve sednice Narodne skupštine održane po proglašenju vanrednog stanja", navela je predsednica parlamenta.

Dodala je da Član 200. stav 9. Ustava predviđa da je, kada mere kojima se odstupa od ljudskih i manjinskih prava nije propisala Narodna skupština, Vlada dužna da ih podnese na potvrdu Narodnoj skupštini u roku od 48 sati od donošenja, odnosno čim Narodna skupština bude u mogućnosti da se sastane.

"U suprotnom, mere odstupanja prestaju da važe 24 sata od početka prve sednice Narodne skupštine održane po proglašenju vanrednog stanja", navela je predsednica Skupštine Srbije.

Grupa od osmoro poslanika podnela je danas zahtev za održavanje sednice Skupštine Srbije na kojoj bi se razmotrilo, kako su u zahtevu naveli, protivustavno uvedeno vanredno stanje.

Na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, samostalni poslanici istakli su da nemaju poverenja u vladajuću strukturu i da smatraju da predsednik Srbije Aleksandar Vučić koristi vanredno stanje za vođenje predizborne kampanje i obračun sa političkim protivnicima.

Zahtev su između ostalih, podržali lider Dosta je bilo Saša Radulović i poslanici Srđan Nogo i Đorđe Vukadinović.

(Beta, 03.23.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »