Jeremić za BBC: Izazov za Lajčaka biće pokretanje pravog dijaloga Beograda i Prištine

Beta 03.04.2020

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da će za novog specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka najveći problem biti da ponovo pokrene pravi pregovarački proces.

Jeremić je za BBC na srpskom rekao da će pred Lajčakom biti i veoma izazovan zadatak kako harmonizovati stavove među Evropljanima, "pa ih onda uklopiti sa stavovima SAD i ostalih međunarodnih aktera".

"Ranije se tačno znalo ko pregovara u Briselu, a ko posreduje - sve dok nije došao (izaslanik predsednika SAD Ričard) Grenel. Od tada više nije jasno ko pregovara i o čemu", rekao je Jeremić.

BBC je naveo da će se Lajčak već na samom startu suočiti sa "skepticizmom kosovskog predsednika Hašima Tačija", koji je izrazio nezadovoljstvo da procesom pregovora upravljaju diplomate čije zemlje ne priznaju nezavisnost Kosova.

"I (evropski komesar za spoljnu politiku Žozep) Borel i Lajčak su svoje nacionalne karijere okončali, Borel definitivno a Lajčak bar na neko vreme. Oni su veoma profesionalni ljudi, znaju ko im je glavni autoritet, a to nisu njihove nacionalne vlade, već EU", rekao je Jeremić.

On je dodao da Tačijeva rezerva prema evropskim igračima dolazi iz njegove naklonjenosti američkoj strategiji da do dogovora treba da dođe što pre, "pa i uz razmenu teritorija, što je za Evropu neprihvatljivo".

Jeremić, koji je bivši ministar spoljnih poslova Srbije i bivši predsednik Generalne skupštine UN, naveo je da je Lajčak "najveći svetski diplomata koji ima balkansko iskustvo" i da se sa njim može porediti samo švedski diplomata Karl Bilt.

BBC na srpskom podsetio je da su se Jeremiću "putevi u karijeri sa Lajčakom često ukrštali", kao i da su bili rivali za mesto generalnog sekretara UN 2016. godine, kada je Jeremić završio trku kao drugi, dok je Lajčak bio trećeplasirani, a na funkciju je izabran Portugalac Antonio Guteres.

"Uvek smo bili prijatelji, i ja prema njemu gajim veliko poštovanje. Lajčak je diplomata, ne samo regionalnog, nego svetskog kalibra. On govori tečno srpski jezik, bez akcenta - gotovo da se ne može primetiti da nije odavde", rekao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, Lajčak je dugo bio ministar Slovačke koja je članica EU, i godinama je gradio odnose u evropskim prestonicama.

"Za posao posrednika nije mogao da bude izabran neko ko nije dobio punu podršku Berlina i Pariza, kao i da se niko tom izboru nije protivio", zaključio je Jeremić.

(Beta, 04.03.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »