BBC vesti na srpskom

Разметљива кола возе најгори људи, показује истраживање

Истраживање показује да што су скупља кола, мање су шансе да ће возач стати пешацима.

BBC News 06.04.2020
An angry driver shouting at a pedestrian crossing the road
Гетти Имагес
Истраживање показује да што су скупља кола, мање су шансе да ће возач стати пешацима.

Није само у вашој глави: возачи скупих кола заиста су склонији да се понашају ружно на путевима.

Ово су резултати америчке студије која показује да што су скупља кола, мање је вероватно да ће возач стати људима који прелазе улицу.

Ти возачи можда осећају „супериорност у односу на друге кориснике путева&qуот; и не осећају потребу да се повинују другима, сматрају истраживачи са Универзитета у Невади у студији објављеној Журналу за саобраћај и здравље.

Људи који возе мање разметљива кола можда више саосећају са пешацима, закључак је студије.

A woman crosses the road
Гетти Имагес
Истраживање показује да возачи најчешће стану да би пропустили беле жене

Проблем са високим статусом

У студији, двојица мушкараца (један белац, други црнац) и две жене (једна белкиња, друга црнкиња) прелазили су пут у Лас Вегасу. Користили су пешачки прелаз у луксузном и у скромном крају града.

Догађаји су снимани, а вредност кола накнадно је анализирана.

Истраживачи кажу да су шансе да возач стане пешацима опадале за три одсто на сваких додатих 1.000 долара вредности кола.

Кортни Кафенур, главна истраживачица и професорка јавног здравља на Универзитета у Невади (Лас Вегас), рекла је да су открића била у складу са претходним студијама, које су сугерисале да што је виши статус кола, мања је вероватноћа да ће се возач повиновати другим корисницима путева.

У саобраћајним несрећама на путевима страда око 1,24 милиона људи годишње, према Светској здравственој организацији (СЗО). Више од једне петине ових смрти су међу пешацима.

„Путеви не припадају једној врсти корисника; аути, пешаци и бициклисти имају иста права на те заједничке просторе и заслужују исто поштовање&qуот;, каже професорка Кафенур.

Али док наука свеукупно потврђује везу између разметљивих кола и лоше вожње, друге студије наговештавају постојање другачије врсте богатих возача - и нешто позитивно у свему овоме.

Hands on wheel as a pedestrian crosses a road
Гетти Имагес
Друго истраживање показује да скупоцени аутомобили највише привлаче тачно одређену групу људи

Ко вози мерцедес?

Финска студија објављена у децембру у Међународног часопису за психологију показала је да „мерцедес не возе само смрадови&qуот; већ и да „поред неодговорних људи, савесни такође возе кола која су симбол високог статуса&qуот;.

А то је зато што они везују квалитет за кола која возе и исто тако желе да се представе као квалитетни возачи.

Јан-Ерик Лонквист, професор социјалне психологије на Универзитету у Хелсинкију, приступио је овом питању из другачијег угла од оног који су узели амерички истраживачи.

Он је истражио да ли несавесне возаче привлаче кола која су симбол високог статуса због специфичних особина њихове личности - и невезано за дубину њиховог џепа.

Студија је анализирала анкете потрошача спроведене на 1.892 власника кола у Финској о њиховим аутомобилима, потрошачким навикама, богатству и особинама личности.

A family on vacation in an SUV
Гетти Имагес
Соме дриверс оф експенсиве царс вант то гиве ан имаге оф тхемселвес ас хигх-qуалити дриверс, аццординг то анотхер студи

Шта ваша кола говоре о вама?

„Оне чија се личност доживљавала као одбојна више су привлачили аути који су симболи високог статуса. То су људи који често себе виде као супериорније и радо то показују другима&qуот;, каже професор Лонквист.

Међутим, скупа кола имали су у свом власништву и људи који се доживљавају као савесни, на основу њихових одговора.

„Ова веза може да се објасни важношћу коју возачи дају високом квалитету. Све марке кола имају одређени имиџ, а вожњом поузданих кола они шаљу поруку да су и сами поуздани&qуот;, рекао је Лонквист.

Дакле, тврди он, веза између разметљивих кола и лоше вожње можда није богатство, већ арогантна личност.

Било како било, следећи пут кад прелазите улицу, постарајте се да добро погледате на обе стране пре него што кренете - и пажљиво мотрите на тај фенси СУВ који вози ка вама.

(ББЦ Невс, 04.06.2020)

BBC News

Повезане вести »

Најновије вести »