UNS poziva novinare i medije na solidarnost sa Tatjanom Lazarević

Beta 11.04.2020

Udruženje novinara Srbije (UNS) i UNS na Kosovu pozvali su večeras na kolegijalnu solidarnost novinara i medija na srpskom i albanskom jeziku u zahtevu da tužilac u Kosovskoj Mitrovici odustane od krivičnog gonjenja urednice Kossev portala Tatjane Lazarević.

"Ovo prvi slučaj da je u vreme vanrednih mera zbog pandemije uhapšen i u policijsku stanicu priveden novinar zbog izveštavanja u vreme zabrane kretanja, da mu preti krivični postupak, a da postoji jasna odluka prištinskih vlasti da je novinarima dozvoljen celodnevni rad na terenu", navedeno je u saopšenju.

Podseća se da po odluci vlasti u Prištini za novinare na Kosovu ne važi mera ograničenog kretanja, ako izveštavaju sa terena o situaciji u vezi sa korona virusom.

Dva udruženja izrazila su zabrinutost zbog objavljivanja očigledno policijskih fotografija legitimisanja i privođenja Tatjane Lazarević i komentara javnih ličnosti koji pravdaju postupak policije, istovremeno prećutkujući da je novinarima dozvoljeno kretanja i izveštavanja u vreme policijskog časa.

Takođe su pozvala Inspektorat kosovske policije da utvdi da li su policajci prekršili svoja ovlašćenja privođenjem Tatjane Lazarević koja im je pokazala novinarsku legitimaciju.

UNS i UNS na Kosovu solidarišu se sa Tatjanom Lazarević i traže podršku međunarodnih novinarskih organizacija za hitnu obustavu njenog krivičnog gonjenja, dodaje se u saopštenju.

(Beta, 04.11.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »