Poslanici danas o amandmanima na zakone o izborima i zaštiti zdravlja

Beta 10.05.2020

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su rad razmatranjem amandmana na predloge izmena i dopuna zakona o izboru narodnih poslanika, o lokalnim izborima i o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić u načelnoj raspravi je rekao da Vlada predlaže izmene zakona kako bi potpisi podrške izbornim listama, pored javnih beležnika, mogli da se overe i u opštinskoj, odnosno gradskoj upravi.

Ružić je podsetio da je rok za podnošenje lista najkasnije 15 dana pre izbora i isti je na svim nivoima.

On je objasnio da se ovakve izmene predlažu zbog preporuka fizičkog distanciranja i zaštite od virusa korona, kako se ne bi stvarale gužve tokom prikupljanja potpisa, a i kao posledica dogovora predsednika Srbije sa partijama koje žele da izađu na izbore.

Predloženim izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, predviđeno je da minimalna kazna za nepostupanje po propisima nadležnih organa u zaštiti stanovništva, umesto 30.000 bude 50.000 dinara.

Oba zakona stupiće na snagu odmah po objavljivanju u Službenom listu, što se očekuje danas, kako bi Republička izborna komisija već sutra mogla da odlučuje o nastavku izbornih radnji.

(Beta, 05.10.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »