Boško Obradović zahteva da se 'stvori normalna i demokratska atmosfera' u Srbiji

Beta 14.05.2020

Lider pokreta Dveri Boško Obradović koji štrajkuje glađu u Beogradu, izneo je danas pet zahteva kojima bi se u Srbiji, kako je naveo, stvorila normalna i demokratska atmosfera.

Na konferenciji za medije ispred Skupštine Srbije, Obradović je naveo da njegov kolega, poslanik Dveri Ivan Kostić i on, već višednevnim štrajkom glađu zahtevaju poštovanje Ustava i Rezolucije 1244 radi očuvanja Kosova u sastavu Srbije.

Zahtevaju i "neselektivan rad" tužilaštva i sudova, "zaštitu eparhija Srpske pravoslavne crkve (SPC) i vernika u Crnoj Gori", slobodu medija i odlaganje predstojećih izbora u Srbiji i stvaranja uslova za slobodne i poštene izbore.

"Naš slogan pod kojim izlazimo danas pred vas glasi: 'Sloboda, sigurnost i pravda za sve' ", rekao je Obradović i dodao da je to "krilatica EU na kojoj počivaju temeljne evropske vrednosti".

Obradović je rekao da on i Kostić štrajkom glađu "nastavljaju gde je stao poslanik Miladin Ševarlić" koji je štrajk glađu prekinuo u ponedeljak. Lider Dveri je dodao da smatra dobrim što je Ševarlić prekinuo štrajk glađu, te "više ne dovodi u pitanje svoje zdravlje".

"Mi ćemo nastaviti njegov štrajk glađu i insistirati na ovoj prvoj tački" - Kosovu, kazao je Obradović.

On je kazao da se druga tačka - o radu pravosuđa u Srbiji, odnosi na "nastavljanje gde su stali poslanici Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović i Sandra Božić", jer su njihovi zahtevi, kako je naveo, bili opravdani ali selektivni.

Obradović je objasnio da se trećim zahtevom, o Crnoj Gori, traži "ozbiljno uključivanje u zaštitu Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda u Crnoj Gori".

On je za četvrti zahtev - sloboda medija, rekao da traži od uredničkog kolegijuma Radio-Televizije Srbije da mu, kao poslaniku, "omogući televizijsku emisiju u večernjem terminu uživo od sat vremena, gde bih dobio priliku posle četiri godine mandata narodnog poslanika i pet dana štrajka glađu, da se Javni medijski servis Srbije smiluje i dozvoli nam da objasnimo šta ovde uopšte radimo".

Po njegovim rečima, ključni zahtev je peti - odlaganje izbora. Ponovio je da smatra da su izbori u Srbiji, sada zakazani za 21. jun, "bili nedemokratski i pre pandemije korona virusa", a da je sadašnji nastavak izbornog procesa po ukidanju vanrednog stanja, "protivustavan i rizičan za zdravlje stanovništva".

Obradović je ocenio da vlast može da ispuni sve zahteve "u roku od jednog sata".

Lider Dveri je kazao da je policija u sredu zabranila njegovom bratu da dođe do stepeništa zgrade Skupštine i dodao da su on i Kostić tražili od Ministarstva unutrašnjih poslova i generalnog sekretara Narodne skupštine da im se omoguće posete najbliže rodbine i najbližih saradnika.

"To je omogućeno čak i zatvorenicima u zatvorima, a nije nama dvojici narodnih poslanika u štrajku glađu", kazao je on i najavio da će sutra zatražiti dozvolu policije da njega i Kostića lekari posećuju svakoga dana.

(Beta, 05.14.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »