Krkobabić: Poljoprivreda razvojna šansa Srbije, da povećamo njeno učešće u BDP-u

Beta 02.06.2020

Kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije Milan Кrkobabić izjavio je danas da poljoprivreda čini nešto manje od 10 odsto bruto društvenog proizvoda Srbije a da je ideja tog tela da njeno učešće u BDP-u bude znatno veće.

Gostujući na televiziji B92, Krkobabić je ocenio da je poljoprivreda razvojna šansa Srbije.

"Ako Holandija može da ostvari 91 milijardu dolara od poljoprivrede, onda postoji prostor da uvećamo naših pet milijardi jer između ostalog, imamo više od 200.000 hektara oranica u državnom vlasništvu koja nisu data u zakup", kazao je Krkobabić.

Po njegovim rečima, selo je u Srbiji zapostavljano decenijama a sada se radi na tome da se skrene pažnja javnosti da bez sela nema ni Srbije.

"Želimo da vidimo selo kao zajednicu ljudi koja tu vidi svoju egzistenciju, od posla do zdravstvene zaštite, obrazovanja, kulture. Preduslov za oživljavanje sela je infrastruktura, izgradnja lokalnih, pristupnih i atarskih puteva od kuća do njiva", rekao je Krkobabić.

Govoreći o ravnomernom razvoju Srbije kao ministar bez porteflja zadužen za tu oblast, Krkobabić je rekao da je u pitanju proces koji zahteva vreme.

"To je nešto što je gurano u stranu decenijama. Kod regionalizacije postoje dva aspekta, jedan politički ili politikantski, gde neko želi da ućari nešto za sebe, odnosno svoj region, i suštinski aspekt gde želimo da pođednako razvijamo sve delove Srbije", kazao je Krkobabić.

Komentarišući položaj penzionera u Srbiji tokom epidemije korona virusa, on je rekao da je moguće analizirati pojedine mere koje su se odnosile na njih ali i dodao da je cilj tih mera bio da se sačuvaju životi građana.

"Struka je predlagala mere a politika donosi odluku. Tako je svuda u svetu, to je sasvim normalno. Kod korone imamo i njen drugi udarni talas na ekonomiju, a tu imamo isplatu jednokratne pomoći penzionerima i isplatu pomoći od 100 evra. To su mere socijalno odgovorne države", dodao je Krkobabić.

(Beta, 06.02.2020)

Pročitajte još

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »