Sunoko: Ove godine zasejano više repe, šećera dovoljno i za potrošnju, i za rezerve

Beta 05.06.2020

U Srbiji je tokom marta i aprila šećernom repom zasejano 36.000 do 37.000 hektara, što je za četvrtinu više nego prošle godine, a kompanija Sunoko je danas saopštila da je ugovorila oko 28.000 hektara zasejanih tom industrijskom kulturom.

Na manifestaciji "Dani polja šećerne repe" u organizaciji Sunoka, koja je ove godine održana na više lokacija, predstavnici kompanije su sa proizvođačima razmenili iskustva i nova znanja o proizvodnji šećerne repe.

Direktor kompanije Sunoko Slobodan Košutić rekao je da uprkos izazovima i specifičnim okolnostima setve šećerne repe ove godine, cilj ove kompanije je da proizvodnja šećera bude, kao i do sada, konkurentna u evropskim i svetskim okvirima.

"Šećera ima dovoljno, kako za domaću potrošnju, tako i za rezerve", rekao je Košutić ukazujući na važnost kontinuirane edukacije proizvođača šećerne repe.

Dodao je da bez praćenja tehnologija i najnovijih istraživanja iz oblasti zaštite useva i razmene dobre poljoprivredne prakse nema ni dobrih rezultata.

Glavna tema ovogodišnjih "Dana polja šećerne repe" je bila obuka poljoprivrednika povodom novog koncepta zaštite od cerkospore, u čemu sirovinskom sektoru Sunoka i kooperantima veliku pomoć pruža Sunokov novi Istraživačko-razvojni centar, koji kompanija formira u Ljukovu.

Kompanija Sunoko, članica MK Grupe, je sa svoja tri proizvodna centra najefikasniji proizvođač šećera u jugoistočnoj Evropi sa godišnjim izvozom šećera od 150.000 tona, poručili su iz te kompanije.

(Beta, 06.05.2020)

Povezane vesti »

Ekonomija, najnovije vesti »