Ministarstvo pravde Srbije: Prostestna nota BiH zbog presude Mujanoviću je pokušaj politizacije

Beta 07.07.2020

Ministarstvo pravde Srbije saopštilo je danas da protestna nota Bosne i Hercegovine, upućena Srbiji zbog prvostepene presude jednom od ratnih komandanata Armije BiH zbog ratnih zločina, predstavlja pokušaj politizacije borbe protiv ratnih zločina.

Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković poslala je notu Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije povodom presude Huseinu Mujanoviću na deset godina zatvora za ratni zločin protiv srpskih civila počinjen 1992. godine u logoru Hrasnica kod Sarajeva.

U saopštenju Ministarstva pravde Srbije navodi se da se borba protiv ratnih zločina u Srbiji nalazi "u rukama pravosudnih organa, a ne u rukama dnevne politike".

Ministarstvo je naglasilo da su shodno Ustavu Srbije javna tužilaštva i sudovi u Srbiji "samostalna i nezavisna u svom radu i da postupaju", kako u skladu sa zakonima Srbije, tako i potvrđenim međunarodnim ugovorima i opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava.

Dodaje se da "stub savremenog pravnog poretka i vladavine prava" počiva na tome da nijedno krivično delo koje se ma gde izvrši ne sme da ostane nekažnjeno, a što se posebno odnosi na teške zločine protiv međunarodnog humanitarnog prava.

"Iz tog razloga, Srbija je u svom Ustavu i zakonodavstvu prihvatila nezastarevanje za gonjenje krivičnih dela ratnih zločina, kao i univerzalnu nadležnost u pogledu teritorijalne primene krivičnog zakonodavstva Srbije", piše u saopštenju Ministarstva.

Zbog toga, piše dalje, u slučaju procesuiranja ratnih zločina primenjuje krivično zakonodavstvo Srbije bez obzira da li su se isti dogodili na teritoriji Srbije ili na nekom drugom mestu.

"Na taj način onemogućeno je izbegavanje krivične odgovornosti lica osumnjičenih za ratne zločine bekstvom u neku drugu državu ili pozivanjem na teritorijalnu primenu zakona", obrazlaže Ministarstvo pravde Srbije.

Uzimajući to u obzir, piše Ministarstvo, zakoni Srbije su proklamovali univerzalnu nadležnost za procesuiranje ratnih zločina, a naročito zločina koji su se dogodili u ratovima na teritoriji bivše Jugoslavije tokom devedesetih.

Predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović pozvao je danas na hitan sastanak ambasadora Srbije u BiH Aleksandra Đorđevića povodom te presude, a kao razlog je naveo i iskazivanje protesta zbog "prakse sudskog progona državaljana BiH koji sprovode srpske vlasti".

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić ocenio je da presuda protiv Mujanovića u mesecu kada se obeležava 25 godina genocida u Srebrenici, pokazuje da "režim u Srbiji ne uspeva da pronađe ni 'trun moralne odgovornosti' ".

(Beta, 07.07.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »