Tadić: Nastavak ujedinjenja DS zavisi od stranačkih izbora u septembru

Beta 09.08.2020

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić izjavio je da nastavak ujedinjenja Demokratske stranke (DS), Zajedno za Srbiju i njegove SDS zavisi od izbora za predsednika DS, koji su najavljeni za septembar.

"To očigledno zavisi od toga ko bi nakon tih izbora nastavio da vodi stranku i nakoji način bi eventualno novo rukovodstvo tretiralo i poimalo taj proces", kazao je Tadić za dnevnik "Blic".

Komentarišući demanti predsednika DS Zorana Lutovca da je prekinuo proces ujedinjenja, Tadić je rekao da je na Glavnim odborima tri stranke potvrđeno sve što je dogovoreno do sada u tom procesu te da ne zna po kom statutarnom osnovu Lutovac govori.

"Lutovac konfuznim i nelogičnim odgovorima zapravo pokušava da izbegne da odgovori zašto je evidentno on prekinuo porces ujedinjenja. Iz DS od funkcionera bliskih Lutovcu putem medija čujemo da ne žele ujedinjenje sa SDS, a od njemu suprotstavljenih funckionera i odbora DS dobijamo informaciju da im je to ujedinjenje prioritet", dodao je Tadić.

Naglasio je da sve što u takvim okolnostima traži jeste da se Demokratska stranka zvanično izjasni po tom pitanju, da ne bi i "nadalje trošili vreme".

Govoreći o delu opozicije koji je sproveo bojkot izbora 21. juna, Tadić je kazao da je uspeh bojkota to što je "delimično" dopireneo "delegitimizovanju" vlasti predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali da je neuspeh što je ta ideja dovela do još većeg razjedinjenja opozicije.

"Nakon bojkota ne samo da imamo razjedinjenu opoziciju nego i razjedinjen Savez za Srbiju, koji je bio inicijator bojkota. Apsurdno je da se ta tragična činjenica prikriva upravo najavama novog projekta udruživanja u kom nedeljema javnost ne može da čuje ni ko se udružuje, ni na kojim osnovama", rekao je Tadić.

(Beta, 08.09.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »