Veterani OVK traže promenu Zakona o Specijalnom sudu

Beta 14.08.2020

Udruženje veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) zatražilo je danas od parlamentarnih grupa u Skupštini Kosova da izmene Zakon o Specijalnom sudu i prošire mandat za istraživanje svih zločina tokom rata na Kosovu.

Potpredsednik Udruženja veterana OVK Nasim Haradinaj rekao je na konferenciji za novinare da to udruženje "pored toga, traži da ovaj sud ima kancelariju na Kosovu kao što je ima u Srbiji".

"Takođe smo tražili da se na zgradi ovog suda u Hagu postave simboli Kosova", rekao je Haradinaj, nakon što je u Skupštini Kosova predao zahtev za izmenu zakona o Specijalnom sudu.

Udruženje ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova više puta je ovaj sud nazivalo "rasističkim i jednostranim", jer istražuju navodne zločine pripadnika OVK ali ne i zločine srpskih snaga tokom rata Kosovu.

Specijalizovana veća su osnovana nakon izveštaja Saveta Evrope iz 2011. godine u kome švajcarski senator Dik Marti govori o navodnim zločinima "pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova nad etničkim manjinama i političkim rivalima" od januara 1998. do decembra 2000. godine.

Nakon usvajanju ustavnih promena i Zakona o Specijalnom sudu u Skupštini Kosova u avgustu 2015. godine, u decembru 2017. godine, 43 poslanika tadašnjeg saziva Skupštine Kosova je podnelo zahtev za ukidanje Zakona o Specijalnom sudu.

Međutim, Demokratski savez Kosova, Pokret Samoopredeljenje i Srpska lista tada nisu prisustvovali sastanku predsedništva Skupštine, pa nije bilo moguće obezbediti kvorum za sazivanje vanredne sednice.

Nakon pritisaka međunarodnih predstavnika na Kosovu, posebno ambasadora SAD, inicijativa nije stigla na sednicu kosovskog parlamenta.

Krajem juna, Specijalizovano tužilaštvo je saopštilo da je 24. aprila podiglo optužnicu za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti protiv predsednika Kosova Hašima Tačija, lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija i drugih, čija imena nisu objavljena.

Očekuje se takođe da do 24. avgusta sudija prethodnog postupka odluči o prvoj optužnici protiv bivših pripadnika OVK, čiji identitet nije poznat i koja je sudu predata 24. februara ove godine.

(Beta, 08.14.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »