UN: Razarajući uticaj pandemije na turizam, ugroženo 120 miliona radnih mesta

Beta 25.08.2020

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas da je pandemija kovida 19 uništila turističku industriju jer je izgubljeno 320 milijardi dolara u prvih pet meseci ove godine i više od 120 miliona radnih mesta je ugroženo.

Gutereš je na video konferenciji rekao da je turizam treći najveći izvozni sektor, iza goriva i hemikalija i da čini sedam odsto trgovine u prošloj godini.

"U turizmu je zaposlen jedan od 10 ljudi na Zemlji i obezbeđuje sredstva za život stotinama miliona ljudi. To podstiče ekonomiju. Omogućuje ljudima da upoznaju neka od svetskih kulturnih i prirodnih bogatstava i zbližava ljude", rekao je Gutereš.

Generalni sekretar UN je naveo da su u prvih pet meseci ove godine, zbog pandemije korona virusa, međunarodni turistički dolasci smanjen za više od 50 odsto.

Gutereš je rekao da uticaj kovid-19 na turizam predstavlja "veliki šok" za bogatije i razvijene države ali da su zemlje u razvoju još teže pogođene, posebno male ostrvske države u razvoju i afričke zemlje.

Turizam za neke od tih zemalja predstavlja više od 20 odsto njihovog BDP-a, rekao je.

(Beta, 08.25.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »