Stano: Kosovo i Srbija da se pozabave aranžmanima za nevećinske zajednice

Beta 10.09.2020

Pitanja vezana za poziciju manjinskih zajednica na Kosovu su već otvorena u okviru briselskog dijaloga, a zvaničnici Evropske unije (EU) najavljuju da je moguće da strane raspravljaju i o onim pitanjima oko kojih su postigle saglasnost u ranijim fazama pregovora, javlja Radio Slobodna Evropa (RSE).

Portparol Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano nije želeo da direktno odgovori na pitanje da li je tema Zajednice srpskih opština na Kosovu ponovo predmet rasprave, budući da se radi o već postignutom dogovoru među stranama.

Međutim, Stano je najavio da će se raspravljati i o dogovorima postignutim ranije u dijalogu, dodaje RSE.

"Kao deo pregovora o jednom sveobuhvatnom sporazumu, sada je od suštinske važnosti da se (Kosovo i Srbija) takođe pozabave i sveukupnim aranžmanima za sve nevećinske zajednice", istakao je Stano.

Na sastanku na najvišem političkom nivou u okviru briselskog dijaloga, koji je održan 7. septembra, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je pokrenuo pitanje ZSO, a te navode je potvrdio i njegov sagovornik, premijer Kosova, Avdulah Hoti.

Formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom predviđeno je prvim Briselskim sporazumom iz 2013. postignutom u dijalogu Kosova i Srbije. Konkretni detalji su dalje usaglašeni principima/opštim elementima iz 2015.

Lideri će prema najavi, nastaviti da raspravljaju o temi koju je evropska strana nazvala "pozicijom nevećinskih zajednica na Kosovu", na sastanku koji je zakazan za 28. septembar u Briselu.

(Beta, 09.10.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »