Ambasada Indije obeležila Dan nenasilja i godišnjicu Gandijevog rođenja

Beta 02.10.2020

 Ambasada Indije u Beogradu obeležila je danas godišnjicu rođenja Mahatme Gandija kod njegove biste na Savskom keju u Beogradu.

Ambasador Indije u Srbiji Subrata Batačardži položio je cveće na Gandijevu bistu i održao kratak govor o Gandijevim životnim principima, filozofiji i vrednostima nenasilja, a đaci jedne zemunske osnovne škole organizovali su kod biste izložbu svojih crteža inspirisanih Gandijem i govorili o njegovom životu i učenju, saopštila je Ambasada Indije.

U sklopu obeležavanja Dana nenasilja i godišnjice Gandijevog rođenja o Gandiju na javnom servisu je prikazana i posebna emisija o njemu, a Tagore centar Srbija najavio je objavljivanje knjige "Ahimsa: Tagore i Gandi".

Generalna skupština UN je 15. juna 2007. usvojila rezoluciju kojom se 2. oktobar, dan rođenja Mahatme Gandija, proglašava Međunarodnim danom nenasilja. Ta rezolucija reafirmiše univerzalni značaj principa nenasilja i nastojanja da se osigura kultura mira, tolerancije, razumevanja i nenasilja.

Mohandas Karamčand Gandi (1869-1948) odigrao je ključnu ulogu u sticanju indijske nezavisnosti od Britanaca nenasilnim otporom. Jednom prilikom ga je čuveni indijski pesnik i nobelovac Rabindranat Tagore nazvao Mahatma (Velika duša) i od tada je bio poznat kao Mahatma Gandi.

(Beta, 10.02.2020)

Indija »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »