Kompanija Huavej razočarana odlukom Švedske da zabrani njenu 5G opremu

Beta 21.10.2020

Kompanija Huavej (Huawei) saopštila je danas da je iznenađena i razočarana zbog objave švedske Uprave za telekomunikacije o zabrani korišćenja njene 5G opreme u toj zemlji.

"Huavej je privatna komercijalna kompanija u stoprocentnom vlasništvu svojih zaposlenih i ne postoji nijedan osnov za navode da predstavlja bilo kakvu bezbednosnu pretnju", navela je ta kompanija.

Švedska, kao meru nacionalne bezbednosti uvodi zabranu opreme kineskih grupa Huavej i ZTE za 5G telekomunikacione mreže i ona će morati da bude uklonjena do 1. januara 2025. godine.

Švedska, čija je kompanija Erikson (Ericsson) konkurent Huaveju, u zabrani se pridružuje Velikoj Britaniji.

"Smatramo da je isključivanje kompanije Huavej zasnovano na neosnovanoj pretpostavci, te da je nepravedna i neprihvatljiva takva odluka jer tokom 20 godina poslovanja u Švedskoj, kao i više od tri decenije postojanja u 170 i više zemalja i regiona sveta, dokazali smo da nemamo evidentiran ni jedan veći bezbednosni incident", naveli su iz te kompanije.

Dodaje se da kompanija Huavej nikada nije prouzrokovala ni najmanju pretnju švedskoj sajber bezbednosti, a neće ni ubuduće.

Isključivanje kompanije Huavej, kako se navodi, neće doprineti sigurnosti švedske 5G mreže.

Ističe se da će "pre doći do ozbiljnog ometanja konkurencije i inovacija".

"Nadamo se da će švedska Vlada preispitati odluku u duhu poštenog i otvorenog tržišta kakvo je uvek podržavala", navodi se u saopštenju te kompanije. 

(Beta, 10.21.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »