UOPS: Nova vlada neće imati legalnost ni legitimitet, tražimo nove izbore

Beta 28.10.2020

Udružena opozicija Srbije (UOPS) saopštila je danas da nova Vlada Srbije neće imati legalnost ni legitimitet jer je nastala na osnovu "lažnih izbora" te je istakla da traži nove izbore, "slobodne i poštene, uz slobodne medije".

"I nakon današnjeg dana uzurpator svih državnih ovlašćenja ostaje (predsednik Srbije) Aleksandar Vučić, koji je već, mimo ustavnih ovlašćenja, najavio nove izbore", navodi se u saopštenju.

Ta organizacija je naglasila da će učestovati na izborima koji ispunjavaju uslove da se stranke i pojedinci na njima nadmeću u ravnopravnim uslovima i da imaju jednak pristup medijima, pogotovo javnim medijskim servisima.

"Lažni izbori ni za nas, a ni za građane Srbije koji su protestovali na ulicama gradova Srbije nisu opcija. Nužni su slobodni izbori i slobodni mediji. Tražićemo za to podršku građana, u svim vidovima borbe za takve izbore", dodaje se u saopštenju.

UOPS je navela da je spremna na razgovore sa vlastima o zahtevima za slobodnim i poštenim izborima, uz posredovanje Evropske unije i uz njihov monitoring predizbornog i izbornog procesa.

"Zahtevamo od Vučića da prestane sa novim represivnim merama i zastrašivanjem građana, koje realizuje kroz pritiske na zaposlene, medijske radnike, kao i na članove i lidere opozicionih političkih stranaka i organizacija", piše u saopštenju.

Poslanici Skupštine Srbije Prvoj posebnoj sednici danas će birati novu Vladu, a mandatarka Ana Brnabić prvo će pred poslanicima izneti ekspoze sa planom rada budućih ministara. Posle ekspozea sledi skupštinska rasprava i glasanje o novom sastavu Vlade Srbije.

(Beta, 10.28.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »