NUNS: Strip-grupa Momci podnela krivičnu prijavu protiv bivšeg ministra Vukosavljevića

Beta 12.11.2020

Strip-grupa "Momci" podnela je krivičnu prijavu protiv bivšeg ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića i NN lica, autora saopštenja Ministarstva kulture i informisanja od 15. oktobra 2020. godine kojim je ta institucija reagovala na uništavanje izložbe undergraund strip-crteža ove grupe u galeriji "Stara kapetanija" u Zemunu.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), uz čiju podršku je krivična prijava podn eta, saopštilo je da se u njoj navodi da su Vukosavljević i NN lice izvršili krivična dela ugrožavanja sigurnosti i povrede slobode govora i javnog istupanja, pošto su u saopštenju "podstrekavali druga lica na protivpravno postupanje prema oštećenima", kojima su pritom "uskratili i ograničili slobodu izražavanja".

NUNS je podsetio da je 13. oktobra u večernjim časovima grupa od desetak mladića upala u "Staru kapetaniju", pokidala i uništila radove strip-grupe "Momci" i u galeriju ubacila suzavac.

U pijavi se takođe navodi da Ministarstvo kulture i informisanja u saopštenju nije osudilo uništenje izložbe, niti je osudilo napad na bezbednost oštećenih, koji su i pre izložbe dobijali preteće poruke, već je učinilo upravo suprotno – dalo je "opravdanje za izvršenje krivičnog dela" i pozvalo da se "takva praksa nastavi".

Strip-grupa je podnela i pritužbu na rad Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Sektoru za unutrašnju kontrolu MUP-a, budući da su članovi te grupe pravovremeno obavestili policiju o pretnjama koje dobijaju i opasnosti da izložba bude ugrožena, a policija nije poduzela ništa da zaštiti izložbeni prostor galerije "Stara kapetanija", dodaje se.

NUNS piše da očekuje da nadležno Više javno tužilaštvo što pre postupi po toj krivičnoj prijavi i preduzme predložene radnje u krivičnoj prijavi.

(Beta, 11.12.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »