Junajted grupa se žalila EU zbog pritiska kome je izložena u Srbiji

Beta 25.11.2020

TV operater Junajted grupa (United Group) se pismom obratio nadležnima za konkurenciju u Evropskoj uniji (EU), optužujući srpsku državu za kampanju maltretiranja koja šteti medijskoj konkurenciji i unutrašnjem tržištu EU, prenosi portal MLex.

Pismo, u koje je MLex imao uvid, je poslato komesarki EU za konkurenciju Margret Vestager uoči nedavno održanog samita lidera EU i zemalja Zapadnog Balkana.

Junajted grupa pruža usluge Srbiji i u drugim zemljama u regionu.

Portal navodi da je Telekom Srbija, kompanija u državnom vlasništvu koja kontroliše nekoliko medija, u pismu označena kao jedna od strana koja ima najviše koristi od poteza srpskih vlasti, uz napomenu da se "otisak" te kompanije širi na zemlje članice EU.

Junajted grupa u pismu opisuje "kampanju uznemiravanja TV operatera, od bušenja guma na automobilima novinara do odbijanja istraga po krivičnim prijavama" i tvrdi da su mete kablovski TV kanal N1 i portal Nova.rs.

Kompanija navodi da "Srbija ne poštuje svoje obaveze kao zemlja koja teži članstvu u EU, u pogledu medijskog pluralizma i pravne države" i tvrdi da je "ponašanje države povezano sa paralelnom strategijom jačanja Telekoma Srbija u okviru zemlje i na tržištu EU na način koji šteti konkurenciji", objavljeno je na sajtu.

"Operateri u državnom vlasništvu, kao što je Telekom Srbija koji kontroliše nekoliko medija, su zaštićeni od konkurencije kroz nedostatak transparentnosti, državnu pomoć i blagonaklonost srpskih regulatora", navodi se u pismu Junajted grupe.

Cilj je da se oslabe nezavisni medijski operateri u Srbiji, kao što je United Group, a ojačaju državne kompanije. "Krajnji cilj je proširivanje uticaja Telekoma Srbija na susedne zemlje, uključujući Hrvatsku i Sloveniju," tvrdi kompanija.

Junajted grupa je ovakav korak načinila u trenutku sve glasnijih primedbi na stanje medijskog pluralizma u pojedinim evropskim zemljama. Konkretno, u Mađarskoj su udruženja civilnog društva optužile državu da koristi svoju moć za favorizovanje sebi bliskih medija.

Mađarska je takođe u središtu burne debate oko toga da li zemljama članicama koje se ne pridržavaju temeljnih principa EU treba uskratiti sredstva iz zajedničkog budžeta.

Junajted grupa je u vlasništvu investicione firme BC Partners sa sedištem u Amsterdamu, ocenjuje da već ima "dobru saradnju" sa službama za konkurenciju kojima rukovodi Vestager, kao i sa drugim sektorima Evropske komisije.

MLex na sajtu navodi da je "nezavisna specijalistička medijska organizacija osnovana u Briselu, koja pruža tržišne uvide, analize i komentare na regulatorne rizike koji bi mogli da utiču na poslovne odluke".

Ona izveštava o temama kao što su sprečavanje monopola i konkurencija, privatnost i bezbednost podataka, finansijski zločini, spajanja i preuzimanja, regulacija sektora i trgovina.

"Vlasnik organizacije MLex je LexisNexis, vodeći pružalac pravnih, vladinih, poslovnih i visokotehnoloških izvora informacija, i njegove usluge koriste brojni učesnici u pravnoj industriji i korporativnom svetu", ukazano je na sajtu.

(Beta, 11.25.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »