Brnabić: Srbija će večeras povući odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore

Beta 29.11.2020

Srbija će večeras jednostrano povući odluku o proglašenju personom non grata ambasadora Crne Gore u Beogradu Tarzana Miloševića, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

Brnabić je novinarima rekla da je takva odluka doneta na njenom večerašnjem sastanku s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem i da se nada da će biti "protumačena kao akt dobre volje".

Ona je kazala da je Vučić zamolio Vladu da razmotri jučerašnju odluku Ministarstva spoljnih poslova Srbije o proglašenju Miloševića personom non grata.

"Vučić i razume i podržava jučerašnju odluku Vlade, reagovali smo u skladu s Bečkom konvencijom, potpuno normalno i prirodno. On je rekao da su konvencije važne, ali da je život važniji, da je naša saradnja s Crnom Gorom važna i da treba još jednom da pružimo ruku prijateljstva jer je dosta bilo sukoba u regionu", navela je Brnabić.

Kazala je da se državni vrh Srbije o povlačenju odluke konsultovao sa predstavnicima Srba u Crnoj Gori i dodala da su oni takav potez podržali.

Odluka o proterivanju Miloševića doneta je juče kao recipročna mera nakon što je Crna Gora proglasila ambasadora Srbije u Podgorici Vladimira Božovića personom non grata i od njega zatražila da napusti tu zemlju u roku od 72 časa.

Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je juče da se Božović duže vreme i kontinuirano mešao u unutrašnje stvari Crne Gore i da je davao izjave nespojive sa uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije.

"I posle više upozorenja da je takvo ponašanje neprihvatljivo, Božović je u petak još jednom omalovažio Crnu Goru, tako što je nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. godine nazvao oslobođenjem i slobodnom voljom crnogorskog naroda", navelo je Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore.

Brnabić je večeras citirala spornu izjavu Božovića i navela da ona "nikako ne može da bude povod da se iz zemlje izbaci ambasador jedne države".

"Ja, ministar Selaković, čitava Vlada Srbije, a verujem i čitava Srbija, složiće se s ovom izjavom. Mogu da pretpostavim da se slaže i pola Crne Gore. Ova izjava, u kojoj je (Božović) nekoliko puta pozvao na bratstvo, slogu i pomirenje, može da bude povod za protestnu notu, ali nikako za proglašenje ambasadora personom non grata", rekla je premijerka Srbije.

Ona je rekla da "deluje da su odlazeće vlasti Crne Gore očekivale da se nešto desi da bi se pojavio razlog za izbacivanje ambasadora".

"Mi ne želimo da imamo takav neprijateljski akt prema Crnoj Gori s kojom želimo da radimo i sarađujemo. Stalo nam je da sa Crnom Gorom imamo dobre, sve bolje, odlične odnose", kazala je predsednica Vlade Srbije.

Navela je da je "potrebno dati šansu prijateljstvu, partnerstvu i saradnji", kako iz razloga regionalne stabilnosti tako i zbog toga što Srbi čine 30 odsto stanovnika Crne Gore.

Brnabić je rekla da joj je žao što se u Crnoj Gori sve češće "prekraja istina, odnosno istorijska činjenica".

"Žao mi je što se u Crnoj Gori govori da je Srbija bila okupator u Prvom svetskom ratu. Srbija koju svi ne samo širom Evrope već i sveta gledaju kao jednog od najvećih mučenika Prvog svetskog rata, nažalost, od nekih zvaničnika Crne Gore proglašava se okupatorom", kazala je Brnabić.

Navela je da su Srbiji važni i ekonomski odnosi sa Crnom Gorom, i dodala da je robna razmena prošle godine iznosila 857,3 miliona evra, od čega je izvoz iz Srbije bio 787,4, a uvoz iz Crne Gore 69,9 miliona evra.

Mandatar za sastav Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je jutros da žali zbog odluke o proterivanju ambasadora Srbije Vladimira Božovića iz Podgorice, ocenivši da takvi potezi nisu u duhu evropskog puta i dobre regionalne saradnje prijateljskih država.

Naveo je da odlazeći crnogorski režim ni u poslednjim danima ne preza od polarizacije društva i produbljivanja podela i da će nova Vlada raditi na poboljšanju odnosa sa Srbijom.

(Beta, 11.29.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »