SBB: Utvrditi kako je Telekom došao do podataka o SBB korisnicima koji su poslovna tajna

Beta 03.12.2020

Kompanija SBB danas je zatražila od nadležnih institucija da utvrde da li je Telekom Srbija pribavio podatke o SBB korisnicima koji su poslovna tajna i da li su "protivno svim zakonima i dobrim poslovnim običajima, odlučili da ih zloupotrebe u svoju korist"."Prema svedočenjima građana koji su nam se obratili, lica koja se predstavljaju kao službenici Telekoma i njihove kompanije Supernova, već nekoliko meseci intezivno pozivaju korisnike SBB kompanije u različitim gradovima sa preciznim informacijama o trajanju njihovog ugovora i o paketima koje koriste, nudeći im opcije prelaska na MTS mrežu", navodi se u saopštenju SBB-a.

Dodaje se da SBB sve podatke o svojim korisnicima tretira kao poslovnu tajnu i čuva ih u skladu sa međunarodnim standardima, tako da podaci ni na koji način nisu mogli biti legalno pribavljeni.

Od Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti zatraženo je da obavi nadzor nad kompanijom Telekom Srbija, njenim povezanim licima (Moja Supernova) i njihovim agentima, kako bi se utvrdilo na koji način su podaci o SBB korisnicima došli u posed lica koja nude MTS usluge.

Poverenik bi, kako je navedeno, trebalo da utvrdi da li su delovanjem tih lica zaključeni ugovori između kompanije MTS sa korisnicima kojima su nuđene usluge, te da nakon sprovedenog postupka izrekne mere koje su mu na raspolaganju.

"Ukoliko se zaista pokaže da Telekom Srbija stoji iza ovakvih postupaka, to bi bio do sada nezapamćeni slučaj zloupotrebe podataka korisnika i moguće industrijske špijunaže, a što bi sve predstavljalo još jedan pokazatelj da Telekom Srbija u svom poslovanju ne bira ni način, ni sredstva, uključujući i otvoreno kršenje zakona i dobrih poslovnih običaja, samo da bi direktno naudio SBB-u", ističe se u saopštenju SBB-a.

Ukazano je da Telekom "već duži period zloupotrebljava poziciju potpune podrške koju im pruža vladajuća Srpska napredna stranka i njeni funkcioneri, vršeći kontinuirani pritisak na SBB korisnike". 

SBB je podsetio da su mediji objavili da se u pojedinim državnim preduzećima i lokalnim samoupravama zaposleni nagovaraju da pređu na državnog operatera i prekinu ugovore sa SBB kompanijom. 

"Paralelno sa ovim akcijama zastrašivanja korisnika da pređu na MTS, vlast već dugo onemogućava i zaustavlja razvoj SBB kompanije po čitavoj Srbiji, zabranjujući postavljanje mreže u pojedinim mestima i gradovima", naveo je SBB i pozvao korisnike koji trpe pritiske da promene operatora da im se obrate, kako bi zaštitili njihova prava.

SBB je najavio da će istražnim i pravosudnim organima dostaviti sve dokaze koji ukazuju da Telekom Srbija krši zakone, a da će o pritiscima na tu kompaniju obavestiti i nadležne organe u Evropskoj uniji.

(Beta, 12.03.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »