Sudbina Njegoševe kapele, sudbina srpskog naroda: Rušenje crkve Svetog Petra Cetinjskog na Lovćenu 1971. godine početak desrbizacije Crne Gore

Večernje novosti 13.12.2020  |  Dr Budimir Aleksić

Rušenje crkve Svetog Petra Cetinjskog na Lovćenu 1971. godine, u kojoj su bili sahranjeni zemni ostaci mitropolita Petra Drugog Petrovića Njegoša, da bi na tom mjestu bio postavljen monumentalni mauzolej prema idejnoj zamisli i projektima hrvatskog vajara Ivana Meštrovića, a po porudžbi Vlade, odnosno najužeg političko-partijskog vrha tadašnje SR Crne Gore, u korelaciji je sa nametanjem novog identiteta srpskom narodu koji živi na prostoru avnojevske Crne Gore.

Početak akcije rušenja Njegoševe zadužbine-crkve, koju je posvetio Svetom Petru Cetinjskom i ostavio amanet da bude sahranjen u toj crkvi, značio je otpočinjanje procesa institucionalne desrbizacije Njegoša i procesa istorijskog revizionizma. U vrijeme sporova i polemika oko izgradnje Meštrovićevog mauzoleja na Lovćenu, književnik Dušan Baranin je dobro uočio da podizanje tog mauzoleja "direktno vređa Njegoševe ideale, a srpskom narodu zadaje bolan udarac".

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »