Izvor: BBC News arhiva vesti 08.01.2021

Amerika i napadi na Kongres: Ko je sve i kada hteo da probode srce američke demokratije

BBC News 08.01.2021
Dom američke demokratije je u prošlosti već bio meta napada - od pokušaja spaljivanja do bombi. Fotografije i snimci izgrednika koji jurišaju na američki Kapitol u pokušaju da ponište rezultat novembarskih predsedničkih izbora preplavili su… »

Amerika, upad u Kongres, Ustav: Može li Trampu ranije da se završi mandat na osnovu 25. amandmana

BBC News 08.01.2021
Čuju se pozivi da se američki predsednik Donald Tramp smeni sa funkcije, svega 13 dana pre nego što mu ističe mandat. Američkom predsedniku Donaldu Trampu preostalo je još manje od dve nedelje mandata, ali demokrate i Odbor za pravosuđe… »

Holivud: Preminula glumica Merion Remzi, zvezda filma Policijske akademije i Brodveja

BBC News 08.01.2021
Ljubitelji filma su je voleli zbog uloge policajke Lovern Hoks u serijalu Policijska akademija. Merion Remzi, najpoznatija po ulozi policajke u američkom filmskom serijalu Policijska akademija, umrla je u 73. godini, objavio je njen agent. Preminula je u… »

Korona virus, abortus i Poljska: „Primam 300 pretnji dnevno, ali talas protesta je nezaustavljiv"

BBC News 08.01.2021
Plamen pobune protiv ukidanja prava na abortus, je utihnuo, ali aktivisti obećavaju „drugo poluvreme" borbe. Vesti o kupovini vakcine protiv Kovida-19 i božićni i novogodišnji praznici utišali su demonstrante u Poljskoj. Plamen pobune protiv odluke… »

Ambasador Hrvatske u Beogradu za BBC: „Žalosno je da nas poplave i potresi poučavaju da smo ljudi"

BBC News 08.01.2021
Hidajet Biščević u Intervjuu petkom govori o odnosima Srbije i Hrvatske i zašto oni budu prisni samo u slučajevima prirodnih katastrofa. Prizor diplomate sa suzama u očima nije uobičajena stvar u međunarodnim odnosima. Baš tako je izgledao… »

Klimatske promene: Divljina Aljaske otvorena za istraživanje nafte

BBC News 08.01.2021
Trampova administracija nastavlja sa prvim davanjem u zakup nafte u arktičkom utočištu za divlje životinje. Trampova administracija nastavlja sa prvim davanjem u zakup nafte u Nacionalnom rezervatu za divlje životinje na Arktiku. Ogromna divljina… »

Nauka i svemir: Stiven Hoking, čovek koji je tražio „teoriju svega“

BBC News 08.01.2021
Uprkos teškoj bolesti, Hoking je postao jedan od najuglednijih naučnika savremenog doba. Uprkos neprekidnoj borbi sa bolešću motornog neurona, Stiven Hoking je postao jedan od najcenjenijih i najslavnijih naučnika svoga vremena. Izuzetno duhovit i… »

Jedan je Kralj: Elvis Prisli i njegovo nasleđe i danas odzvanja rokenrolom

BBC News 08.01.2021
Na godišnjicu rođenja Elvisa Prislija prisetimo se nekih velikih hitova i života Kralja roka. Malo manje razgovora - A little less conversation - i mnogo plesanja -aa whole lotta shakin' - za 86. rođendan Elvisa Prislija. Ili sad ili nikad (It's now… »

Seksualne robinje, nastranost i pornografija: Zašto je ideolog seks kulta NXIVM dobio 120 godina zatvora

BBC News 08.01.2021
Kit Ranijer je proglašen krivim po svim tačkama optužnice, među kojima su seksualna eksploatacija, prevara, prinudni rad i organizovani kriminal. Bruklinski federalni sud osudio je 60-godišnjeg Kita Ranijera, koji je tokom dve decenije u SAD, Kanadi… »