Prihod brzorastućih kompanija u Srbiji 19,5 milijardi evra, izvoz 3,4 milijarde

Beta 14.01.2021

Brzorastuće kompanije u Srbiji u 2019. godini ostvarile su prihod od 19,5 milijardi evra, dobit od 1,17 milijardi evra, dok je izvoz iznosio 3,4 milijardi evra, pokazalo je istraživanje projekta "100 najvećih u Srbiji".

Više od 4.000 brzorastućih kompanija u Srbiji zapošljava oko 200.000 ljudi.

"U narednim mesecima ćemo se potruditi da istaknemo pozitivne priče brzorastućih kompanija, njihove strategije i ključeve uspeha. Nastojaćemo da kroz online panele i diskusije prenesemo njihove poruke, predstavimo pozitivne prakse, ali i mogućnosti i potencijale daljeg rasta ovih kompanija, a time i srpske i regionalne ekonomije", rekla je direktorka projekta Ivana Prvanović.

Kako je saopšteno, biće objavljena publikacija "100 najvećih", gde će prvi put biti rangirane brzorastuće kompanije i data analiza industrijskih grana, sa listom najboljih u svakoj od njih.

Navedeno je da je jedan od najboljih primera brzog rasta kompanija CarGo Technologies čije je domaće softversko rešenje veoma brzo osvojilo tržište u Beogradu i čije iskustvo i model poslovanja mogu biti višestruko korisni za celokupnu privredu u Srbiji.

"Ponosni smo jer je ovaj važan projekat prepoznao upravo nas kao primer brzorastuće kompanije. CarGo je prva 'super aplikacija' u Jugoistočnoj Evropi, što znači da naš operativni sistem služi kao platforma za više usluga koje postoje u okviru jedne krovne aplikacije", rekao je direktor i osnivač kompanije CarGo Vuk Guberinić.

Podsetio je da je nedavno Cargo uslugu proširio novim servisom – CarGo Batler za poručivanje hrane iz restorana.

Najavio je novu uslugu kompanije koja će biti dostupna i van Srbije.

(Beta, 01.14.2021)

Povezane vesti »

Ekonomija, najnovije vesti »