Milićević: Nerazumljiv stav Vlade Srbije o popunjavanju Saveta za borbu protiv korupcije

Beta 31.03.2021

Potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije, profesor Miroslav Milićević izjavio je danas da je tri puta bezuspešno pokušao da organizuje sastanak sa šefom kabineta premijerke Ane Brnabić, kako bi se razjasnilo zbog čega je odbijen predlog da članovi Saveta postanu profesori Ognjen Radonjić i Vladimir Obradović, kao i finansijski stručnjak Milovan Protić.

Milićević je agenciji Beta kazao da je pri odabiru kandidata Savet predložio eksperte iz oblasti kojima se bavi i od kojih s pravom očekuje veliki doprinos u budućem radu.

"Predložena su četiri redovna profesora Beogradskog univerziteta i jedan magistar ekonomije - finansijski forenzičar. Savet je predložio profesora Pravnog fakulteta - eksperta za korporacijsko pravo, dva profesora ekonomije, profesora organizacionih nauka - eksperta za velike domaće i međunarodne projekte i magistra ekonomije - finansijskog forenzičara", rekao je Milićević.

Dva prihvaćena kandidata nisu do danas imenovana

Od pet predloženih kandidata, tri nisu prihvaćena, uz obrazloženje šefa kabineta premijerke Brnabić, Miloša Popovića, da su se otvoreno bavili političkim aktivnostima i da su kroz svoje istupe subjektivno, neutemeljeno i neosnovano kritikovali Vladu, te da ne mogu svojom objektivnošću doprineti radu Saveta.

"Odbijeni su prof. dr Ognjen Radonjić, prof. dr Vladimir Obradović i mr sci. Milan Protić. Savet naglašava da ni jedan od navedenih nije član neke političke partije i da pogotovo prof. dr Vladimir Obradović i mr sci. Milan Protić nisu imali bilo kakve istupe u javnosti te nam je navedeni stav o političkim aktivistima nerazumljiv", istakao je Milićević.

Dodao je da ni dva prihvaćena kandidata nisu do danas imenovana.

Podsetio je da Savet za borbu protiv korupcije Vlade Srbije funkcioniše prema poslovniku od 12. septembra 2013. godine, koji je prilagođen Akcionom planu za Poglavlje 23 i koji jasno navodi da nove članove Saveta predlaže Savet, a imenuje Vlada.

"Ovaj princip od osnivanja Saveta do danas trebalo bi da obezbedi nezavisnost rada Saveta", rekao je Milićević.

Pošto su dva člana Saveta umrla, a neki napustili Savet, dodao je profesor, Savet već više od jedne decenije nije u punom sastavu.

"Savet je redovno podnosio zahteve za popunu članstva, ali na njih nije bilo odgovora. Vlada je imenovala dva člana Saveta jula 2017. godine koje Savet nije predložio. I u nepotpunom sastavu Savet je ispunjavao svoje obaveze", naglasio je Milićević.

Naveo je da članovi Saveta ne mogu biti članovi političkih partija, imati političke afilijacije i agende jer borba protiv korupcije ne može biti selektivna.

"Svojim dosadašnjim radom i odnosom prema svim političkim opcijama na vlasti, Savet je dokazao da se ne bavi politikom već borbom protiv sistemske korupcije zbog čega je i bio osnovan. Za Savet je sasvim irelevantno ko će se naći u njegovim izveštajima ukoliko postoje dokumentovane indicije o potencijalnom koruptivnom delovanju", objasnio je Milićević.

Nikakvi pritisci na Savet ne mogu biti delotvorni

Naglasio je da Savet drži do svoje nezavisnosti i nikakvi pritisci na Savet ne mogu biti delotvorni.

U svim Akcionim planovima za Poglavlje 23 i IPA projektu o prevenciji i borbi protiv korupcije, rekao je Milićević, stoji da Savet treba kadrovski ojačati, tako da je Vlada Srbije pre par meseci obavestila Savet da predloži nove članove.

Na pitanje Bete da li je u redu da Vlada Srbije ne prihvata pravo na mišljenje, Milićević je kazao da je to pravo Ustavom garantovano.

"Savet smatra da svaki čovek, a pogotovo profesor fakulteta i ekspert u nekoj oblasti, koji ima interakciju s okolinom, predstavlja političko biće, građanina sa stavovima i mišljenjem i da to mišljenje treba poštovati i uvažavati, a ne uzimati kao osnov za podele", istakao je on.

Ocenio je da je Savet predložio renomirane stručnjake "neukaljanih" moralnih kvaliteta koji bi svoju stručnu delatnost ispoljili kroz izveštaje Saveta za borbu protiv korupcije.

(Beta, 03.31.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »