BBC vesti na srpskom

Seksualno zlostavljanje u Srbiji: Još jedna glumica optužila Branislava Lečića za silovanje, on se „ne oseća najbolje"

Samo dve nedelje nakon što je glumica Danijela Štajnfeld optužila glumca Branislava Lečića da ju je 2012. godine silovao, još jedna Lečićeva koleginica, jugoslovenska zvezda Merima Isaković, optužila ga je za silovanje za koje tvrdi da se dogodilo „u jesen 1978. godine".

BBC News pre 9 dana
Lečić
BBC/Vladimir Živojinović

Svega dve nedelje pošto je glumica Danijela Štajnfeld optužila kolegu Branislava Lečića za silovanje, na račun poznatog glumca stiglo je još optužbi - ovog puta od koleginice Merime Isaković, zvezde jugoslovenskog glumišta, koja tvrdi da ju je Lečić silovao 1978. godine.

Isaković je u prvom licu opisala čin seksualnog zlostavljanja u ispovesti za Nedeljnik i navela da je tada imala 18 godina.

Iz PR tima Branislava Lečića saopštili su da se „zbog današnjih navoda u medijima Lečić zdravstveno ne oseća najbolje".

„Iz istih razloga, do daljeg se neće obraćati javnosti, ali i kao što je naveo i ranije, neće komentarisati bilo kakve optužbe protiv sebe dok se ne završi postupak pred državnim organima (na osnovu iskaza Danijele Štajnfeld)".

„Molimo Vas još jednom da ga ne uznemiravate jer se zaista ne oseća dobro", piše u kratkom saopštenju tima Branislava Lečića za saradnju sa medijima.

Isaković je poslednja u nizu žena iz Srbije i regiona koje su javno progovorile o slučajevima seksualnog nasilja i zlostavljanja.

Prethodno je njena mlađa koleginica Danijela Štajnfeld optužila Lečića da ju je „silovao 2012. godine", što je on odlučno negirao, najpre u izjavama putem medija, a potom i na saslušanju pred tužiocem.

Taj slučaj je i dalje u fazi istrage.

Šta tvrdi glumica Merima Isaković?

Jugoslovenska glumačka zvezda Merima Isaković, koja danas živi na Novom Zelandu, u ispovesti za Nedeljnik optužila je kolegu, šezdesetpetogodišnjeg glumca Branislava Lečića da ju je silovao „u jesen 1978. godine".

Isaković je, kako navodi za Nedeljnik, te 1978. bila studentkinja druge godine glume na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, dok je četiri i po godine stariji Lečić bio na trećoj godini - poznavali su se „sa rediteljskih vežbi".

Navodi da ga je doživljavala kao „drugara" i opisuje da jednom prilikom, kada je Lečić navodno pokušao da je poljubi, nije pristala na to, podsetivši ga: „Mi smo drugari".

Isaković takođe insinuira i da je u trenutku tog razgovora bila nevina, objašnjavajući da ju je Lečić pitao „da li je nekog volela", a ona mu je rekla da „iako sam bila zaljubljena u jednog divnog dečka, nisam bila spremna".

Ona dalje tvrdi da se čin odigrao u stanu u kojem je Lečić tada živeo, gde je došla da pokupi knjigu koju mu je bila pozajmila.

Isaković takođe navodi da je tokom zlostavljanja „čvrsto sastavljala noge", a onda nagonski „povratila po sebi", te da je to „zbunilo Lečića" koga je uspela da „zbaci sa sebe".

Zatim je, pošto je inače imala problema sa leđima, Isaković simulirala da oseća jak bol u tom predelu tela, pa je krenula kući taksijem.

„Danas sam svesna da je ovo najbolja uloga koju sam u životu odigrala", kaže.

Završavajući ispovest, ona navodi da ju je Lečić kasnije „zamolio za oproštaj", i da mu je ona „oprostila", upozorivši ga da će ispričati šta se dogodilo „ako ikada čujem da si ikome naneo sličan bol".

Krajem marta, optužbe za silovanje protiv Branislava Lečića iznela je glumica Danijela Štajnfeld.

Obrazlažući razloge za iznošenje optužbi sada, Isaković je za Nedeljnik navela: „Osećam moralnu obavezu da sa javnošću podelim sopstveno iskustvo u nadi da će moja ispovest biti podrška Danijeli i ostalim, još uvek bezglasno skrivenim žrtvama seksualnog zlostavljanja".


Kako srpski zakon definiše silovanje?

„Ko prinudi drugog na obljubu ili sa njom izjednačen čin upotrebom sile ili pretnjom da će neposredno napasti na život ili telo tog ili njemu bliskog lica kazniće se zatvorom od pet do dvanaest godina", navodi se u članu 178. Krivičnog zakonika.


Da li Lečić može da bude procesuiran povodom optužbi Isaković?

Optužbe koje je Merima Isaković iznela odnose se na događaj koji se navodno odigrao pre 43 godine.

„Lečić ne može da bude krivično gonjen povodom ovih optužbi jer je nastupila apsolutna zastarelost krivičnog dela", kaže za BBC advokat Uroš Nedeljković.

„Apsolutna zastarelost za osnovni i teže oblike krivičnog dela silovanja za koje se ne može izreći kazna doživotnog zatvora nastupa najkasnije protekom 30 godina od izvršenja dela", pojašnjava njegov kolega Jovica Todorović.

Srpski zakoni takođe predviđaju da se u krivičnim procesima primenjuju zakoni koji su važili u trenutku izvršenja krivičnog dela - u ovom slučaju, oni iz 1978. godine.

„,Postupak je morao biti pokrenut u roku od 15 godina od izvršenja dela, kao i da se završi u roku od 30 godina od pokretanja postupka", dodaje Todorović.

„A pošto postupak nikada nije pokrenut, definitivno je nastupila apsolutna zastarelost", kaže.

Todorović podseća da teški oblici silovanja ne zastarevaju, ali samo u dva slučaja - „kada je nastupila smrt lica prema kome je delo izvršeno i kada je delo učinjeno prema detetu".

„To nije slučaj u ovom primeru", zaključuje.


Ko je Merima Isaković?

 • Jugoslovenska filmska glumica, koja je u branši bila aktivna sedamdesetih i osamdesetih godina
 • Pojavila se u filmovima „Ljubav i bes", „Jovana Lukina" i „Neka druga žena"
 • Iz glume se povukla naklon saobraćajne nesreće 1980. godine, posle koje je ostala nepokretna
 • Danas radi kao klinički psiholog i živi na Novom Zelandu

Šta je rekla Danijela Štajnfeld?

Danijela Štajnfeld
Insajder/skrinšot
Danijela Štajnfeld optužila je Branislava Lečića da ju je silovao 2012. godine

Ona je 22. marta optužila kolegu Branislava Lečića da ju je „silovao 2012. godine".

„Ja sam govorila 'ne' neprestano, dok god sam mogla", izjavila je ona za Insajder.

Glumica je povodom ovih navoda dala iskaz u Tužilaštvu.

Nekoliko dana kasnije, u svojstvu građanina, iskaz je dao i Branislav Lečić, negirajući navode da je silovao Štajnfeld, a na njegov zahtev obavljeno je i poligrafsko ispitivanje.

Do ovog trenutka protiv Lečića nije pokrenut krivični postupak.

„Više javno tužilaštvo u Beogradu nastavlja prikupljanje dokaza, kako bi bila doneta odluka o daljem toku postupka", rekla je 26. marta Ivana Rakočević, portparolka Višeg javnog tužilaštva u Beograd,


Ko je Danijela Štajnfeld?

 • Rođena je 1984. godine u Ruskom Krsturu, mestu nedaleko od Kule
 • Diplomirala je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti, a prve uloge imala je u filmovima „Mi nismo anđeli 2" i „Ivkova slava"
 • Glumila je i u nekoliko popularnih serija, poput „Ranjeni orao", „Ono naše što nekad bejaše", „Vratiće se rode" i „Ono kao ljubav"

Štajnfeld je rekla i da se zbog svega u Americi dve godine lečila od posttraumatskog stresnog poremećaja.

Insajder je potom objavio i razgovor nje i Lečića snimljen 2016. godine, u kojem pričaju o tome šta se dogodilo.

Sa njim se kaže videla da bi osvestila javnost „koja je logika i razmišljanje naših silovatelja".

„To nisu monstrumi, stranci, nego ljudi koje mi poštujemo.

„Ja sam htela da se suočim sa svojim silovateljem na način na koji sam ja umela i mogla", kaže Štajnfeld.

Slučaj Danijele Štajnfeld izazvao je burne reakcije u javnosti - glumica Mirjana Karanović odbila je da igra sa Lečićem u predstavi Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a potom je to učinio i veći deo ansambla Beogradskog dramskog pozorišta.

Oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekavši da je „silovanje najodvratnije krivično delo", ali da je na pravosudnim organima da utvrde istinu.

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, zahvalila je Danijeli Štajnfeld na hrabrosti da prijavi seksualno napastvovanje, preneo je Fonet.

Samo dva meseca ranije, nekoliko glumica optužilo profesora glume Miroslava Aleksića za seksualno zlostavljanje i uznemiravanje.

Povodom slučaja Danijele Štajnfeld oglasile su se i Milena Radulović i Iva Ilinčić, glumice koje su za seksualno zlostavljanje ranije optužile Miroslava Aleksića.

„Fajterke junajted, nisi sama", navela je Radulović na Instagramu.

„Samo hrabro", istakla je Ilinčić na istoj društvenoj mreži.

Šta je tada izjavio Lečić?

Posle optužbi Danijele Štajnfeld, Lečić se oglašavao nekoliko puta, odlučno negirajući bilo sve što je ona rekla.

„U pitanju je najgnusnija laž koja me diskredituje", rekao je Lečić.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, istakao je da nikada u životu nije počinio nijedno krivično delo, a „kamoli silovanje ili nešto slično".

„Ja, Branislav Lečić iz Beograda, najodlučnije poričem bilo kakve optužbe koje su na moj račun iznete", naveo je.

Zbog toga, kako kaže, želi da obavesti i Tužilaštvo i javnost da nema šta da krije, niti da ima nameru da napušta teritoriju Srbije.

Njegov poziv su čuli u Tužilaštvu, pa su ga pozvali na saslušanje u petak, 26. marta.

Dan ranije, njegov tim za saradnju sa medijima saopštio je da se Lečić povukao sa mesta predsednika stranke Demokrate Srbija.

„Kako ova moja borba za istinu ne bi nanosila štetu svima onima sa kojima učestvujem u borbi protiv ovog zlokobnog režima, povlačim se sa čela Demokrate Srbija.

„Ovo je moja lična borba za odbranu svog integriteta, imena i profesionalnog ugleda i ne želim da opterećuje sve one koji su iskreni borci za normalnu, slobodnu i demokratsku Srbiju", naveo je Lečić u pisanoj izjavi.


lečić
BBC/Vladimir Živojinović

Ko je Branislav Lečić?

 • Rođen je 25. avgusta 1955. godine u Šapcu
 • Najpoznatiji je po filmovima „Specijalno vaspitanje", „Tri karte za Holivud", „Boj na Kosovu" i „Profesionalac"
 • Značajne uloge imao je i na televiziji, u „Sivi dom", „Porodično blago", „Vratiće se rode" i „Vojna akademija", a imao je značajnu i pozorišnu karijeru
 • Bio je jedan od predvodnika studentskih protesta protiv Slobodana Miloševića posle 9. marta 1991. godine, kada je održao čuveni govor na Terazijskoj česmi. Ti protesti su potom nazvani „Plišana revolucija"
 • Posle petooktobarskih promena bio je ministar kulture u vladi premijera Zorana Đinđića, kasnije prelazi u Liberalno demokratsku partiju, pa Demohrišćansku stranku Srbije
 • Poslednjih godina protiv Zorana Lutovca borio se za mesto lidera Demokratske stranke, oko čega je bilo dosta podela i sukoba unutar DS
 • Posle optužbi o silovanju, povukao se sa mesta predsednika stranke Demokrate Srbije.

Lečić nepoželjan među kolegama

Posle Mirjane Karanović i drugi glumci odbili su dalju saradnju sa Lečićem.

Beogradsko dramsko pozorište saopštilo je da je „na zahtev većeg dela ansambla" predstave „Kad su cvetale tikve", Branislav Lečić zbog aktuelne situacije izuzet iz predstojećih igranja predstave.

BDP je naveo u saopštenju da, zbog složenosti svih događaja, smatra da je ovaj slučaj isključivo u rukama nadležnih institucija i na ovu temu neće se više izjašnjavati.

Lečić je prethodno objavio na društvenim mrežama da mu je iz BDP stigla poruka u kojoj se navodi da 17 glumaca traži da on ne igra u predstavi i da je zbog toga iz nje isključen.

„Dragi Leko, Jug (Radivojević, upravnik BDP) je pokušao da te dobije, verovatno si u gužvi.

„Imamo nezgodnu situaciju jer je danas na inicijativu dela glumačkog ansambla, njih 17 potpisalo peticiju da ne žele da igraš u 'Tikvama' dok se situacija ne smiri. Njih 14 je bilo uzdržano.

„Žao nam je zbog svega, u dogovoru i sa Skerlom, alterniraćemo te do daljnjeg.

Možeš se čuti sa Jugom kad budeš u prilici. Beogradsko dramsko pozorište", navodi su u poruci iz pozorišta koju je objavio Lečić.

U istoj objavi, Lečić je odgovorio kolegama, poručujući da će „istina pobediti".

„Sa onima koji sude o ljudima i ovakvim događanjima i optužbama, preko medija bez prava na moj glas i moju istinu, nikada više nemam šta da tražim!

„Zaboravite na našu saradnju i poručite tim glumcima da me ni takvi ljudi, ni takvi glumci uopšte ne zanimaju. Oni bez obzira na godine ne znaju ni šta je pravo, a ni pravda.

„Neka me izbegavaju u širokom luku", naveo je poznati glumac.

Slučaj učitelja glume Miroslava Aleksića

Milena Radulović na premijeri filma Balkanska međa
BBC
Milena Radulović je prva optužila Aleksića za seksualno zlostavljanje

Pre nešto više od dva meseca niz optužbi protiv Miroslava Mike Aleksića izazvale su buru u Srbiji i regionu.

Glumica Milena Radulović sredinom januara javno je optužila poznatog učitelja glume za silovanje kada je imala 17 godina.

„Posle teške unutrašnje borbe, neke hrabre devojke i ja rešile smo da stanemo na put mračnom krugu zlostavljanja", napisala je Radulović na Instagramu.

Ubrzo su se oglasile i glumice Iva Ilinčić i Sara Zeljković, takođe optuživši Aleksića za seksualno zlostavljanje, a kasnije je prijavu policiji podnelo još 20 devojaka.

Aleksić je prilikom saslušanja u Višem javnom tužilaštvu negirao krivicu.

Ilinčić je za Blic rekla da je prvi put, kako tvrdi, Miroslav Aleksić seksualno zlostavljao kada je imala 17 godina, a onda je usledio period pauze do 18. godine, kada se nasilje, prema njenim rečima, nastavilo.

„Pre nekih godinu dana prvi put sam sebi rekla: 'Ne, Iva! Mika te nije čeličio za glumu, nije te kao glumicu testirao, nego te je zlostavljao.

„Veoma te je zlostavljao! I zlostavljao je mnoge druge. I zlostavljaće. Neće se nikad zaustaviti'", navela je.

Aleksić je u međuvremenu uhapšen i nalazi se u pritvoru, a tereti se za 15 krivičnih dela silovanja i polnog uznemiravanja.

Reč je o delima za koje se sumnja da su do 2012. do 2020. godine, u prostorijama škole glume, počinjena nad najmanje osam učenica, od kojih su dve tada bile maloletne.

Za ta krivična dela Aleksić može da bude osuđen na kaznu i do 15 godina zatvora.

Pomoć žrtvama nasilja

SOS telefon Autonomnog ženskog centra je 0800 100 007 i dostupan je radnim danima od 10 do 20 časova. Pozivi su besplatni.

Odsek za seksualne delikte SUP Beograda, Bulevar despota Stefana ulica 107. 011/3292-622 - lokal 3541 - dežurni telefon za seksualno nasilje (24 časa dostupno)

011/2682-522 - Institut za sudsku medicinu - pregled, potvrda o telesnim povredama

Nacionalna SOS linija za žene žrtve nasilja je 0800-222-003.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 04.08.2021)

BBC News

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »