Oslobođenje: Vučić da objasni kakve to konkretne rezultate dijaloga Nemci očekuju od njega

Beta 23.04.2021

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević zatražio je danas od predsednika Srbije Aleksandra Vučića "da objasni kakve to konkretne rezultate dijaloga (Beograda i Prištine) Nemci očekuju od njega"?

Đorđević je u pisanoj izjavi naveo da konkretno misli na izjavu šefa nemačke diplomatije Hajka Masa, koji boravi u službenoj poseti Srbiji, koji je rekao "da ne očekuje da se dijalog nastavi samo zbog dijaloga, već da očekuje i konkretne rezultate".

"Kakve to konkretne rezultate Mas pominje, i šta mu je Vučić obećao? Neka konačno izađe pred srpsku javnost i kaže kakvo je to kompromisno rešenje o kojem govori pred strancima? Šta ono podrazumeva", upitao je Đorđević.

On je podsetio da su "zapadne diplomate više puta ponovile da se očekuje da Beograd i Priština potpišu takozvani pravno obavezujući sporazum kojim bi se, prema njegovim rečima, Srbija potpuno odrekla suvereniteta na Кosovu i dopustila takozvanom nezavisnom Кosovu da postane članica Ujedinjenih nacija".

Lider Oslobođenja je podsetio da je Vučić pre više od tri godine lansirao unutrašnji dijalog o Кosovu, "gde je trebalo da se vlast sa glavnim društvenim akterima konsultuje o daljem pravcu kosovske politike", ali da od toga "nije bilo ništa".

"Podsetiću da se pre dolaska SNS na vlast u skupštini redovno raspravljalo o Кosovu i da je javnost redovno obaveštavana. Od 2012. godine međutim imamo pregovore iza zatvorenih vrata, na kojima je takozvanom Кosovu dato sve policija, pravosuđe, pozivni broj, energetika", rekao je Đorđević.

(Beta, 04.23.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »