Oslobođenje: Milanovićeve optužbe na račun Draže služe da umanje ustašku krivicu

Beta 12.05.2021

Predsednik Pokreta "Oslobođenje" Mlađan Đorđević izjavio je danas, povodom tvrdnje hrvatskog predsednika Zorana Milanovića da je komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljub Mihailović bio obična budala, da ta izjava služi da se umanji ustaška krivica za genocid i holokaust u Drugom svetskom ratu.

"Ti zločini se prećutkuju, ali se zato u prvi plan gura Draža Mihailović, kako bi se sakrila i umanjila ustaška krivica za genocid i holokaust, i kako bi se Hrvati i Srbi nekako izjednačili u krivici. Ako Milanović ima problem sa karakterom borbe Mihailovića, neka se obrati saveznicima iz NATO. Francuskoj, koja je Dražu odlikovala Ratnim krstom 1943. godine, Poljskoj, koja je Dražu odlikovala Ordenom za vojničke vrline 1943. i Americi, koja ga je odlikovala Legijom zasluga 1948. godine i ponovo uručila isti orden 2005", naveo je Đorđević.

Đorđević je ocenio da je stvar još gora jer je Milanović to izjavio na proslavi godišnjica formiranja jedne od brigada Zbora narodne garde koja je bila umešana u zločine i proterivanje srpskog stanovništva u operacijama Maslenica, Bljesak i Oluja.

On je kritikovao i to što je Milanović poricao razmere zločina u Jasenovcu, tvrdeći da se tamo desio genocid samo nad Srbima iz Potkozarja.

"Milanović je tako svesno iskrivio istorijske činjenice u vezi Jasenovca koje ne spore čak ni mnogi hrvatski istoričari, a potpuno je prećutao genocid u ostatku NDH, gde je pobijeno više stotina hiljada Srba, Jevreja i Roma, u logorima Danica, Slano, Jadovno, Jastrebarsko, Tenja i brojnim drugim, kao i u nebrojenim pokoljima i masakrima", dodao je Đorđević.

(Beta, 05.12.2021)

Povezane vesti »

Politika, najnovije vesti »