Na ovom mestu u srcu Srbije caruju slepi miševi: Ribnička pećina jedinstven dragulj prirode, a šalitra iz njenih šupljina korišćena za pravljenje baruta u Prvom srpskom ustanku (FOTO)

RINA 13.05.2021
Na ovom mestu u srcu Srbije caruju slepi miševi: Ribnička pećina jedinstven dragulj prirode, a šalitra iz njenih šupljina…

Na ovom mestu u srcu Srbije caruju slepi miševi: Ribnička pećina jedinstven dragulj prirode, a šalitra iz njenih šupljina korišćena za pravljenje baruta u Prvom srpskom ustanku (FOTO) Mionica – Podno Divčibara u selu Paštrić kod Mionice priroda je sama ocrtala pravi dragulj, koji mami brojne naučnike upravo u ovaj kraj zapadne Srbije.

Ribnička pećina koja je nastala delovanjem podzemnih voda ima specifičan ulaz oblika jednokrakog trougla sa stranama od 25 metara. Nalazi se u okviru Spomenika prirode Ribnica i jedinstvena je po živom svetu koji se nalazi unatar njenih zidina i šupljina. Biolog Predrag Petrović, zvani Peca, ovu pećinu aktivno je istraživao čak trideset godina i u njoj proveo 118 noći, ispitujući kolonije slepih miševa. 13.05.2021.

Povezane vesti »

Ključne reči

Regioni, najnovije vesti »