SRS predala zahtev za proveru ustavnosti zakona o rodnoj ravnopravnosti i zabrani diskriminacije (VIDEO)

Beta 02.06.2021

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke (SRS) Aleksandar Šešelj predao je danas zahtev Ustavnom sudu da ispita ustavnost Zakona o rodnoj ravnopravnosti i Zakon o zabrani diskriminacije.

"Smatramo da se ovim zakonima uvodi represija, da se za pravilnu gramatiku i pravilan govor na srpskom jeziku uvode kazne koje mogu biti i do dva miliona dinara", rekao je potpredsednik SRS novinarima ispred Ustavnog suda.

On je kazao da je srpski parlament već gotovo godinu dana jednopartijski i ocenio da je donošenje pomenuta dva zakona "novi odraz novog komunizma u Srbiji", navodeći da se tim zakonima narušavaju ustavna prava slobode mišljenja i izražavanja.

Naveo je da je ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić u koaliciji sa 11 stranaka na prethodnim parlamentarnim izborima osvojila 0,9 odsto glasova a da je sada u prilici da sprovodi svoju politiku "za koju nema podršku ni legitimitet".

Potpredsednik SRS je rekao da ta stranka očekuje da će Ustavni sud ta dva zakona proglasiti neustavnim a da se Zakon o istoplnim zajednicama nikada neće naći u skupštinskoj proceduri.

On je dodao da SRS već više od mesec dana skuplja peticiju građana da se "zakon o gej brakovima" ne nađe u skupštinskoj proceduri i već imaju više desetina hiljada potpisa.

"Kod ova tri zakona nije reč o zaštiti prava građana, već o nametanju ideologije LGBT poplulacije, za koju nema nikakvog poverenja niti podrške građana Srbije. Ustav Srbije ne poznaje kategoriju roda, ali proklamuje ravnopravnost polova jer pol je stvar biologije a rod je politička konstrukcija", rekao je Aleksandar Šešelj.

Ceo video materijal možete pogledati OVDE.

(Beta, 06.02.2021)

SRS »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »