Kineska fabrika za reciklažu plastike u Perlezu otklonila nedostatke i od danas ponovo radi

Beta 03.06.2021

Od danas ponovo radi kineska fabrika za reciklažu "Feitiansuje" u Perlezu, kojoj je rešenjem inspekcije za zaštitu životne sredine u Zrenjaninu privremeno zabranjen rad, a zbog koje su negodovali meštani tog sela.

Vlasnik te fabrike Hui Hai Xiao rekao je agenciji Beta da su za to stvoreni uslovi jer su ispunili sve nepravilnosti koje je inspekcija evidentirala, a posle inspekcijskog nadzora i utvrdila.

On je rekao da su od aprila pristupili i izvršenju mera koje nisu bile predmet rešenja, a za koje su smatrali da su neophodni kako bi sve bilo u skladu sa propisima i da im je u planu proširenje obima proizvodnje i otvaranje novih radnih mesta.

Fabriku u Perlezu danas je obišao i zamenik gradonačelnika Saša Santovac koji je kazao da je želeo i lično da se uveri da je sve u cilju zaštite životne sredine ispunjeno, a da je investitor uložio sredstva kako bi nedostaci u prosecu proizvodnje bili otklonjeni.

"Ovde je zaposlen 21 radnik, od toga njih 9 meštani su Perleza i zaposleni su na neodređeno vreme, za nas u lokalnoj samoupravi važni su investitori i nova radna mesta, ali i zdravo životno okruženje", rekao je agenciji Beta zamenik Santovac.

Kada je 13. aprila doneto rešenje o privremenoj zabrani rada, inspekcija je u obrazloženju navela da je nalog za vanredni inspekcijski nadzor dat nakon što im se obratilo sedamdeset građana sa predstavkama koje se odnose na pojavu neprijatnih mirisa nastalih radom postrojenja za skladištenje i tretman otpadne plastike.

Inspekcija je tada navela da se kineskom investitoru privremeno zabranjuje obavljanje tehnološkog procesa ektruzije i granulisanja mlevene plastike, kao i rad uređaja za prečišćavanje otpadnih gasova iz postrojenja za tretman otpadne plastike.

Zabrana se primenjuje do dostavljanja rezultata ispitivanja koji dokazuju da nema štetnog uticaja na životnu sredinu, odnosno dok se ne ispita efikasnost postrojenja odnosno uređaja za smanjenje emisije.

Meštani Perleza i aktivisti ukazivali su da su zbog rada tog postrojenja zatrovani voda i vazduh, kao i kanal za navodnjavanje koji se sada zatrpan smećem, a kako su ukazali, ugrožena je i crpna stanica koja celo selo snabdeva vodom, a koja je na samo stotinak metara od fabrike.

Kompanija "Feitiansuje" bavi se proizvodnjom proizvoda od plastike i preradom plastike u nekadašnjim pogonima firme ”Begej-plast” iz Perleza, a prilikom potpisivanja ugovora o kupovini te firme, 2018. godine navela je da u prvih godinu dana investirati 500.000 evra, od toga, 180.000 evra u fabriku i oko 350.000 u mašine i zaposliti 100 radnika.

(Beta, 06.03.2021)

Zrenjanin »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »