Stručnjaci: Indija postala velesila u proizvodnji lekova

Beta 10.06.2021

Indijska farmaceutska industrija postala je svetska velesila u proizvodnji lekova i supstanci za lekove kojima snabdeva ceo svet, a godinama ih uvozi i Srbija, rekli su danas Beti stručnjaci za taj sektor.

Zbog stalnog razvoja industrije lekova u toj zemlji raste i potražnja i izvoz, pa je u fiskalnoj 2021. godini koja je trajala do 31. marta ove godine, Indija povećala izvoz za 18,7 odsto, što je najviše za poslednjih osam godina, zabeležila je statistika te zemlje.

"Indijski izvoz farmaceutskih proizvoda porastao je za 18,7 odsto na 24,44 milijarde američkih dolara u finansijskoj 2021. godini, zahvaljujući velikoj tražnji za generičkim lekovima, uprkos tome što je globalno farmaceutsko tržište zabeležilo pad od oko dva odsto u 2020. godini", izjavio je direktor Saveta za promociju izvoza farmaceutskih proizvoda Indije (Pharmaexcil) Ravi Udaja Bhaskar.

Dodao je da je porast vrednosti izvoza lekova postignut, pre svega, zahvaljujući kvalitetu i njihovoj pristupačnosti.

Savet je saopštio da su, prema podacima indijskog Ministarstva trgovine, gotovi lekovi i biljni preparati zadržali drugo mesto po obimu izvoza.

Porast izvoza farmaceutskih proizvoda u 2021. godini nije bio posledica slučajnih okolnosti već je nastavak trenda rasta i u prethodnoj fiskalnoj godini i iznosio je 7,57 odsto, a vredeo 20,58 milijardi američkih dolara.

"U martu ove godine izvoz je skočio na 2,3 milijarde američkih dolara. Ovo je najveći mesečni skok tokom fiskalne godine, a čak 48,5 odsto veći nego u martu 2020. kada je vredeo 1,54 milijardi američkih dolara", rekao je Bhaskar.

Severna Amerika je i dalje najveće tržište za indijske farmaceutske proizvode s udelom od preko 34 odsto, izvoz u SAD veći je 12,6 odsto, u Kanadu 30, a u Meksiko 21,4 odsto.

Izvoz u Afriku je u fiskalnoj 2021. godini porastao za 13,4, a u Evropu, kao treće najveće tržište 11 odsto.

Tražnja za indijskim farmaceutskim proizvodima i dalje raste i na tržištima Latinske Amerike, pa je izvoz u fiskalnoj 2021. godini bio veći 14,5 odsto, Zajednici nezavisnih država 23,5 odsto, Bliskom Istoku 17,5 odsto, Australiji 21 odsto, Ujedinjenim Arapskim Emiratima 43 odsto, Uzbekistanu 125 odsto, a Ukrajini 40,6 odsto.

Zamenik predsednika Udruženja za farmaciju i medicinsku delatnost u Privrednoj komori Srbije (PKS) Miomir Nikolić rekao je da je Indija počela da podstiče rast proizvodnje farmaceutskih kompanija 60-tih godina prošlog veka, a Zakonom o patentima dodatno i 1970. godine.

"Indijske firme su zauzele visoko mesto na svetskom tržištu zahvaljujući stručnosti kadra i niskim cenama", rekao je Nikolić.

Dodao je da je intenzivan razvoj indijske farmaceutske industrije počeo 2010. godine pa je ta zemlja 2020. godine zauzela treće mesto u svetu po broju proizvedenih kutija lekova.

Nikolić je rekao da će, prema očekivanjima analitičara, 2030. godine vrednost proizvedenih lekova u Indiji biti oko 120 milijardi dolara, a proizvodnja će rasti po godišnjoj stopi od 12 odsto.

"Indija je pre više godina postala sinonim za 'svetsku apoteku' i najveći proizvođač generičkih lekova sa GMP (dobra svetska praksa) sertifikatom i FDA sertifikatom (američke Agencije za lekove).

Ta industrija, istakao je Nikolić, zadovoljava 50 odsto globalne tražnje vakcina i 25 odsto tražnje svih lekova u Velikoj Britaniji.

Status tako snažne industrije Indija je, prema njegovim rečima stekla i pristupačnim cenama, a to ilustruje primer "C" vitamina koji je upola jeftiniji od tog vitamina, istog kvaliteta, a najboljeg američko-evropskog proizvođača.

Nikolić je istakao da indijske farmaceutske kompanije sve više kupuju firme u Severnoj Americi i Evropi i stiču status domaćih kompanija, a stručni kadar školuju u Americi i Velikoj Britaniji.

"Srbija iz Indije uvozi lekove u supstanci, međuproizvode, gotove lekove uključujući i antibiotike, stereoidne hormone i biljne preparate. Lekovi su, pretežno za bolesti srca i jetre, OTC preparati koji se nabavljaju bez recepta, a ukupna vrednost u 2019. godini je bila 13 miliona dolara", rekao je Nikolić.

Dodao je da su svi lekovi koji se uvezu iz Indije u skladu sa regulativom EU, a samim tim i Srbije, a pre puštanja u upotrebu lek mora da bude korišćen u jednoj od zemalja EU, čime je zagarantovana bezbednost i sigurnost.

Član Saveza privatnih apotekara Srbije Dragutin Rajevac rekao je da indijska farmaceutska industrija ima paletu tih proizvoda od 'a do š'".

"Industrija lekova te zemlje proizvodi bazne sirovine za lekove koje fabrike u svetu pa i u Srbiji uvoze i pakuju u lekove. To svetskoj industriji lekova odgovara zbog nižih cena, a kvalitet zadovoljava tražene standarde", rekao je Rajevac.

Istakao je da i razvijene zemlje na Zapadu kupuju sirovine od indijskih farmaceutskih kompanija jer zadovoljavaju evropske standarde, a jeftiniji su nego da ih sami proizvode.

Vlasnik srpske kompanije "SB Trade" iz Beograda, Silvio Bulić, rekao je da više od dvadeset godina uvozi iz Indije oko 100 farmaceutskih supstanci, a prodaje ih na domaćem tržištu apotekama, bolničkim apotekama i veterinarskim ustanovama, za proizvodnju galenskih i magistralnih preparata, kao i veterinarskih lekova.

"Indija je među prvih pet velesila u svetskoj farmaceutskoj industriji", rekao je Bulić i dodao da veliki broj indijskih farmaceutskih kompanija poseduje GMP sertifikat koji propisuje EU, a i regulatorni organi Srbije što podrazumeva dobru proizvođačku praksu, odnosno, visok standard kvaliteta u proizvodnji i kontroli farmaceutskih supstanci, kao i gotovih lekova.

Bulić je rekao da sirovine iz Indije uvozi bez ikakvih problema i da je isporuka brza.

Kompanija "SB Trade" sirovine, uvezene iz Indije, prodaje na domaćem tržištu i izvozi u Bosnu i Hercegovinu, Makedoniji i Crnu Goru.

"Indija je jedan od najvećih proizvođača generičkih lekova koji bitno utiču na snabdevenost i dostupnost lekova na globalnom nivo", kazao je Bulić.

(Beta, 06.10.2021)

Indija »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »