Evropska komesarka: Potreban dalji napredak Srbije u vladavini prava i borbi protiv kriminala

Beta 17.06.2021

Evropska komesarka za unutrašnje poslove i migracije Ilva Johanson izjavila je danas u Beogradu da Srbija treba da ostvari napredak u oblasti vladavine prava i u suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala i ukazala da će u tome imati podršku Brisela.

"EU želi da Srbija bude njen deo, ali su u procesu pristupanja neophodne dalje reforme i njihova puna primena. Vi ste postigli napredak, ali je važno da Unija podrži Srbiju u daljem napretku u vladavini prava i nezavisnosti pravosuđa, u suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala", rekla je Johanson na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Na konferenciji posle potpisivanja Ugovora o podršci Unije Srbiji u upravljanju migracijama, Johanson je kazala da je Srbija "pouzdan i snažan" partner Uniji u toj oblasti.

"EU je oduvek bila partner Srbiji u suočavanju sa migracionim izazovima. Pokazali ste da ste pouzdan partner, kad je reč o migraciji, sa dignitetom se ophodite prema ljudima, zaista su ljudi ovde tretirani na propisan način", navela je evropska komesarka.

Ona je čestitala Srbiji "na načinu na koji rešava probleme migranata" i naporima da budu vakcinisani.

Navela je da je imala "dobre i plodotvorne razgovore" sa Vučićem i srpskom ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović.

Johanson je rekla da je danas potpisan Ugovor, vredan 2,5 miliona evra, deo šire podrške Evropske unije Srbiji.

Ugovor su potpisali Joksimović, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i predstavnica Međunarodne organizacije za migracije u Srbiji Lidija Marković.

(Beta, 06.17.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »