SRS protiv postojanja NVO koje rade protiv interesa države Srbije, Radeta navela YIHR (VIDEO)

Beta 08.07.2021

Potpredsednica Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerica Radeta rekla je danas da se SRS zalaže za prestanak finansiranja nevladinih organizacija (NVO) "antisrpskog karaktera" i dodala da su oni "protiv postojanja uopšte NVO koje rade protiv interesa države Srbije".

Dodala je da te organizacije treba da se registruju "kao agenture, da bi se znalo koja je njihova uloga u državi".

"Jedna od takvih je Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) koja je organizovala sramotnu izložbu usred Beograda, izložba se zove 'Duša Srebrenice', gde oni promovišu nepostojeći genocid u Srebrenici. Ta ista organizacija organizuje i festival 'Mirdita' svake godine u Srbiji i gore od toga je što nadležni organi i vlast u Srbiji ne reaguju", rekla je Radeta novinarima.

"Činjenica je da one (NVO) dobijaju novac iz budžeta, a da zapravo rade protiv interesa države Srbije i protiv srpskih nacionalnih interesa. Najopasnije od tih NVO u budžetu se zapravo kriju kroz kojekakve te evropske fondove, gde se iz evropskih fondova dobija neka manja količina novca, veća količina novca ide iz budžeta, pa onda oni kroz te projekte finansiraju te NVO", rekla je Radeta.

Potpredsednica SRS je objasnila da bi morao da se donese nov zakon, jer po sadašnjem tri osobe mogu da formiraju "kakvu god hoće organizaciju i da ne napišu u programu da mogu da rade protiv države".

"Mi insistiramo da svako ko je finansiran iz inostranstva, a bez obzira što se i ovde finansiraju, te organizacije se prevashodno finansiraju iz inostranstva i mi tražimo da se donese zakon koji bi rekao da oni moraju jasno da budu evidentirani kao organizacije koje se finansiraju iz inostranstva i koje rade za nečije strane interese, ali to im opet ne bi dalo za pravo da mogu da organizuju jednu ovakvu izložbu kao što je ta izložba 'Duša Srebrenice'", ocenila je Radeta.

(Beta, 07.08.2021)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »